Hlavní obsah

Polsko zveřejnilo seznam lidí, kteří zneužili děti. Sexuální útočníky v sutanách vynechalo

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Seznam 768 pravomocně odsouzených pachatelů zvláště závažných sexuálních trestných činů, a to zejména na dětech, je od 1. ledna letošního roku zveřejněn na internetové stránce polského ministerstva spravedlnosti. Registr, do kterého nyní může nahlédnout každý, však zamlčuje údaje o sexuálních útočnících v sutanách. To pobouřilo veřejnost i nevládní média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Seznam sexuálních útočníků, kteří zneužili dítě, byl hotový již loni v říjnu, ale dosud k němu měly přístup pouze soudy či organizace zabývající se výchovou dětí. To se nyní změnilo. ale i když představitelé resortu spravedlnosti nazvali seznam „registrem pedofilů“, ukázalo se, že je nekompletní, neboť v něm chybějí jména 56 kněží pravomocně odsouzených za trestný čin sexuálního zneužívání dětí.

Někteří z nich jsou ještě stále ve vězení, jiní ale už zpátky na svobodě. „Na rozdíl od jiných pedofilů, u jejichž jména je zveřejněna i fotografie, adresa trvalého pobytu a také podrobný popis trestného činu, o kněžích pedofilech tam nejsou žádné údaje,“ informovala Gazeta Wyborcza.

„Hodní a špatní“ aneb Ministrova slova – a realita

„Ministerstvo spravedlnosti bohužel dělí pedofily v Polsku na hodné a špatné. Mezi ty první patří 56 kněží, kteří byli za sexuální zneužívání dětí a mladistvých odsouzení, ale na seznamu pedofilů určeném pro veřejnost není jméno jediného z nich,“ upozornil pro portál Natemat.pl Marek Lisinski z nadace Nebojte se, která pomáhá dětským obětem sexuálních násilníků.

Zároveň popsal několik případů kněží, kteří znásilnili děti, odseděli si celý trest, nebo aspoň polovinu, a nyní nejenže nejsou v registru, ale dokonce se mohli vrátit zpět mezi své „ovečky“. Popisuje třeba případ kněze Romana B., který už opět slouží mše v obci Puszczykovo ve Velkopolskem vévodství – a je znovu v kontaktu s dětmi.

Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro (vládní strana Právo a spravedlnost) přitom tvrdí, že „ochrana dětí je důležitější než ochrana osobních údajů pedofilů, a pokud se někdo dopustí takového zločinu, musí počítat s tvrdými následky a zůstat pod trvalou kontrolou“. Ziobro zároveň dodává, že seznam má „zabránit tomu, aby se tito lidé po opuštění vězení znovu dopouštěli takových zločinů“.

„Realita – hlavně pokud jde o varování před pedofily v sutaně – je však jiná a zcela jistě nesplňuje očekávání,“ reagoval na vyjádření ministra Lisinski.

Kněží a ti ostatní

„Krytím kněží pedofilů vládní PiS ukázalo, že je rozděluje na ty v sutaně a ostatní, ale aktivně se zapojilo do ochrany těch prvních,“ napsal v komentáři týdeník Polityka.

Zdůraznil, že zveřejnění registru je nemorální – seznamy vrahů se nepublikují, a může tak vzniknout dojem, že pedofilie je horší než vraždění.

„Zkušenosti z jiných zemí ukázaly, že zveřejňování registru pedofilů nesnížilo hrozbu, kterou představují. Tu může snížit jen důsledné sledování těchto osob. Následkem hloupého středověkého veřejného pronásledování pedofilů budou jen další násilnosti, a dokonce i lynčování pedofilů, ale také jejich příbuzných. Odpovědnost za to padne na PiS,“ napsal týdeník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám