Hlavní obsah

Polsko vyhodilo 660 miliónů za referendum, hlasovalo jen sedm procent

Právo, Pavol Minárik

Poláci dostali v neděli možnost rozhodnout o změně současného volebního systému, financování politických stran a také o změně daňových předpisů. Jenže se ukázalo, že je podobné věci nezajímají. K urnám se přišlo vyjádřit podle odhadů 7,5 procenta oprávněných voličů. K závaznosti referenda je potřeba účast alespoň 50 procent oprávněných voličů. Referendum tak není k ničemu, ač vyšlo stát v přepočtu na 660 miliónů korun.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polák hlasuje v referendu, které bylo podle analytiků omylem.

Článek

Výsledky by měly být zveřejněny v šest hodin odpoledne, polská média ale odhadují, že to vzhledem k účasti, a tedy snadnějšímu sčítání hlasů bude dříve.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Před referendem neprobíhala žádná kampaň a nízká účast se očekávala. „Rozsah porážky jeho iniciátorů je paralyzující, 100 miliónů zlotých (660 miliónů korun), které referendum stálo, se vyhodilo do vzduchu,“ uvedl portál Natemat.pl.

První otázka byla, zda voliči souhlasí se zavedením jednomandátových volebních obvodů pro volby do Sejmu. To znamená, zda chtějí přejít ze současného poměrného na většinový volební systém.

Druhá otázka byla, zda lidé souhlasí se zachováním současného způsobu financování politických stran ze státního rozpočtu. V poslední třetí měli lidé rozhodnout, zda v případě pochybností ve výkladu daňových předpisů má být situace vyhodnocena příznivě pro poplatníka.

„Nedělní hlasování se týká záležitostí, které nemají být předmětem referenda,“ uvedl nedávno v Gazete Wyborcze bývalý předseda polského ústavního soudu Andrzej Zoll. Bývalý prezident Bronislaw Komorowski udělal chybu, když ho v květnu vyhlásil, a Senát udělal chybu, že ho schválil, doplnil Zoll.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám