Hlavní obsah

Polsko vyhlásilo výjimečný stav u hranic s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek vyhlásil výjimečný stav v pásmu přiléhajícímu k hranicím s Běloruskem. Požádala o to v úterý vláda, která argumentuje přílivem migrantů přicházejících přes Bělorusko. Tím se Minsk podle premiéra Mateusze Morawieckého snaží destabilizovat situaci v Polsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polsko staví plot z ostnatého drátu na hranicích s BěloruskemVideo: Reuters

 
Článek

Výjimečný stav, přinášející omezení ústavních svobod, má trvat 30 dnů ve 183 obcích na východě země, informovala televize TVN 24 s odvoláním na prezidentova mluvčího. Podobná opatření dříve přijaly i Litva a Lotyšsko, rovněž čelící přílivu migrantů.

U hranic nebude možné pořádat demonstrace, protesty, happeningy, výlety, tedy akce, které na podporu migrantů pořádaly nevládní organizace na ochranu lidských práv.

„Jsem přesvědčen, že s ohledem na ohrožení jde o racionální, adekvátní a přiměřený krok. Situace je nebezpečná a musíme se na ni připravit. Chceme režimu (běloruského vůdce Alexandra) Lukašenka ukázat, že metody, které hodlá uplatnit, nebudou fungovat,” prohlásil ministr vnitra Mariusz Kamiński na tiskové konferenci, svolané po prezidentově rozhodnutí.

Polské bažiny zažívají uprchlické drama

Zahraniční

Vilnius, Riga a Varšava obviňují Minsk, že používá migranty jako zbraň v nevyhlášené „hybridní válce”, kterou vede jako odvetu za západní sankce přijaté v reakci na údajné zfalšování běloruských prezidentských voleb z loňského srpna.

Po nich násedovalo tvrdé potlačení protestů, které měly přimět prezidenta Alexandra Lukašenka k odstoupení.

Foto: Reuters

Polsko staví plot z ostnatého drátu na hranicích s Běloruskem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám