Hlavní obsah

Polsko uctilo oběti leteckého neštěstí, Češi se přidali minutou ticha

– Varšava/Praha • Aktualizováno

V sobotu v pravé poledne začal ve Varšavě smuteční obřad za oběti leteckého neštěstí, při němž před týdnem zahynul polský prezident Lech Kaczyński, jeho choť Maria a dalších 94 osobností veřejného života. K pietní vzpomínce se v poledne přidalo také Česko minutou ticha. Cestu do Polska na ceremonii komplikují řadě světových osobností potíže s leteckou dopravou v Evropě.

Polsko uctí oběti leteckého neštěstí, Češi se přidají minutou tichaVideo: ČTK

 
Článek

Statisíce obyčejných lidí, ale i politici a hlavně blízcí se se zesnulými, které zastoupily jejich fotografie, se rozloučily na hlavním náměstí Maršála Józefa Pilsudského. Zvlášť pro tuto příležitost na něm byl postaven oltář.

Obřad zahájil zvuk sirén a zvonů kostelů. Po dvou minutách ticha se pak náměstím nesla jen vlastenecká vojenská skladba Spi, kolego a po ní jména všech 96 obětí, které na tryzně tryzně zastoupily jejich fotografie na obrovském černém plátně. Jména přečetl herec Artur Žmijewski, představitel jedné z hlavních rolí ve filmu Katyň režiséra Andrzeje Wajdy.

"Ten seznam (96 obětí) je jako celé Polsko," řekl premiér Donald Tusk.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Smuteční shromáždění ve Varšavě k uctění památky obětí leteckého neštěstí vládního speciálu

V podvečer budou rakve s ostatky manželů Kaczyńských převezeny z prezidentského paláce do katedrály sv. Jana Křtitele na Starém Městě. Tam se za ně bude konat bohoslužba, truchlící se k jejich rakvím budou moci chodit pomodlit celou noc.

Ve městě platí až do večera zákaz prodeje alkoholu v obchodech a alkoholických nápojů v restauracích, na spoustu práce se připravují policisté a zdravotníci.

Tragédii připomněly zvony

Už ráno v 08:56 se v celém Polsku rozezněly sirény a zvony. Připomněly, že přesně před týdnem zahynuli při letecké katastrofě u Smolenska na západě Ruska zástupci elity polského národa.

Na věži katedrály na hradě Wawel v Krakově se rozezněl také zvon Zygmunt, který zvoní jen při nejvýznamnějších státních a církevních svátcích a mimořádných událostech v životě Polska. Ruch v ulicích polských měst se na několik minut zastavil.

Česko uctilo oběti minutou ticha

Také Česko v sobotu v poledne uctilo památku obětí havárie polského vládního letounu, a to minutou ticha. Česká vláda vyhlásila den smutku na dnešek a neděli. Po oba dny budou vlajky na půl žerdi na všech veřejných a úředních budovách.

Program většiny sportovních a kulturních akcí smutek pravděpodobně neovlivní, řada pořadatelů ale tragédii připomene minutou ticha nebo jinou formou.

Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer se v neděli zúčastní pohřbu Lecha Kaczyńského a jeho manželky v Krakově. Pokud jim problémy související s oblakem prachu z islandské sopky, který v posledních dnech ochromil leteckou dopravu v Evropě, neumožní letět, pojedou Klaus a Fischer do Polska vlakem.

Letoun s Kaczyńským a dalšími polskými představiteli havaroval v sobotu při pokusu přistát na letišti u Smolenska. Delegace mířila na pietní akt do Katyně, kde za druhé světové války povraždili příslušníci sovětské komunistické policie několik tisíc polských důstojníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám