Hlavní obsah

Polsko Tuskovo znovuzvolení do čela Rady EU nepodpoří, přesto má šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Bývalý polský premiér Donald Tusk nemůže v žádném případě počítat s tím, že Polsko podpoří jeho setrvání ve funkci předsedy Evropské rady. V úterý to prohlásil předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Podle listu The Financial Times usiluje kabinet o to, aby Tuska v čele Evropské rady nahradil europoslanec Jacek Saryusz-Wolski.

Foto: Yves Herman, Reuters

Donald Tusk je de facto prezidentem Evropské unie.

Článek

„Donald Tusk je politikem, který porušuje základní pravidla Evropské unie,” řekl předseda PiS Kaczyński, který je dlouholetým politickým rivalem Tuska, někdejšího předsedy nyní opoziční Občanské platformy (PO).

„Ten, kdo porušuje taková pravidla, nemůže být zkrátka předsedou Evropské rady a nemůže v žádném případě počítat s tím, že bychom ho podpořili nebo neměli námitky,” dodal konzervativní politik na tiskové konferenci. O tom, že polská vláda Tuska nepodpoří, hovořil Kaczyński už v říjnu loňského roku.

Polsko sice nemůže Tuskovo znovuzvolení vetovat, odmítnutí podpory by ale jeho šance oslabilo. Současný předseda Evropské rady je nicméně mnohými považován za člověka na svém místě a v době, kdy je Evropská unie po brexitu v krizi, také za stabilizační prvek. Současná silně konzervativní polská vláda si naopak v Bruselu nenadělala příliš přátel, konstatoval deník The Guardian.

Předsedu EU volí kvalifikovaná většina

Evropská rada volí svého stálého předsedu takzvanou kvalifikovanou většinou, a to na dva a půl roku s jednou možností znovuzvolení. Při volbě kvalifikovanou většinou musí pro návrh (daného kandidáta) hlasovat zástupci nejméně 55 procent členských států, zastupujících 65 procent počtu obyvatel EU. Naopak zablokovat návrh mohou čtyři členové rady, zastupující nejméně 35 procent obyvatel Unie.

Tusk oznámil svou opětovnou kandidaturu na předsedu Evropské rady v polovině února. Mandát předsedy Evropské rady mu vyprší v květnu. Zda zůstane šéfem unijních summitů i v druhém funkčním období, nebo jej nahradí někdo jiný, by mělo být jasné už příští týden, kdy se představitelé osmadvaceti členských zemí Evropské unie sejdou na vrcholné schůzce v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám