Hlavní obsah

Polsko snížilo počet svých obětí druhé světové války

Varšava

V důsledku druhé světové války zahynulo mezi 5,62 a 5,82 miliónu polských občanů, a nikoli 6,028 miliónu, jak uváděl komunistický režim. Vyplývá to z nejnovější publikace polského Institutu národní paměti (IPN).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Uvedený odhad vypracovaný historiky IPN na základě studia dobových dokumentů zahrnuje polské Židy, Poláky nežidovského původu a polské občany dalších národností zahynulé během války za německé a částečně i sovětské okupace. Z toho nacisté mají na svědomí mezi 5,47 a 5,67 miliónu polských občanů a bolševici 150 000.

Publikace také podstatně snižuje počet Poláků odvlečených na Sibiř z východních polských území, které v roce 1939 v dohodě s nacistickým Německem obsadil Sovětský svaz. Odvlečeno bylo takto asi 320 000 lidí a nikoli jeden milión, jak se tradovalo dosud.

Snížen byl na základě detailního vyhodnocení dokumentů také počet obětí Varšavského povstání proti nacistické okupaci z roku 1944. Podle revidovaných údajů zahynulo při potlačeném povstání 150 000 Poláků místo dosud uváděných 200 000.

Toto jsou rámcové údaje vyplývající z vědeckých bádání, neovlivňovaných ideologicky. Kromě toho ale dále pokračuje v červnu zahájená celonárodní akce, jejímž cílem je oběti spočítat jmenovitě.
Během druhé světové války Polsko utrpělo vysoké ztráty na životech, procentuálně k počtu obyvatel údajně největší na světě. Přísně nestranně a vědecky nebyly dosud spočítány, údaj o šesti miliónech byl stanoven uměle odhadem v roce 1946 a později se objevily pochybnosti, že může být značně zkreslený. Za komunismu nikdo nesměl zkoumat, kolik lidí skutečně zahynulo, protože by mohl odhalit informace o Polácích, které zavraždili Sověti, vysvětlili polští historici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám