Hlavní obsah

Polsko má zájem o vyřazené dánské vakcíny

Varšava

Polský premiér Mateusz Morawiecki nabídl Dánsku, že jeho země odkoupí přebytečné covidové vakcíny firmy Johnson & Johnson. Dánsko se rozhodlo vyřadit tento přípravek ze své očkovací strategie, aby prošetřilo zprávy o vzácných, ale potenciálně nebezpečných krevních sraženinách. O dopise dánské premiérce Mette Frederiksenové informoval web polsatnews.pl.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Vakcína společnosti Johnson & Johnson

Článek

„V posledních dnech jsem zaznamenal, že se Dánsko rozhodlo zastavit používání vakcíny Johnson & Johnson na svém území. Pokud se Dánsko rozhodne prodat část svých zásob, Polsko je připraveno je odkoupit,” napsal premiér Morawiecki v dopise ze 4. května.

Odkup vakcín by podle premiéra představoval také „oboustranně výhodnou transakci” a „gesto solidarity posilující partnerství (obou zemí)”.

Poláci konečně vidí světlo na konci tunelu

Evropa

Polsko na začátku května začalo s rozvolňováním protiepidemických opatření, žáci se vrátili do škol, obchody se otevřely. V Polsku se za poslední den objevilo 3896 nových případů koronaviru, 349 lidí zemřelo.

V rámci očkovací kampaně v téměř čtyřicetimilionovém Polsku dostalo první dávku 9,1 milionu lidí, přes tři miliony lidí už dostaly obě dávky, uvedla agentura PAP.

Reklama

Výběr článků

Načítám