Hlavní obsah

Polské vojáky soudí za zabití civilistů v Afghánistánu

Varšava
Aktualizováno

Před vojenským soudem v polské metropoli začal ve středu nový proces se čtyřmi vojáky obviněnými z válečných zločinů v Afghánistánu. Muži jsou souzeni kvůli incidentu z roku 2007, kdy podle obžaloby na jihu Afghánistánu zabili osm civilistů včetně tří dětí. Informovala o tom agentura PAP.

Foto: Profimedia.cz

Polští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Čtveřice už před stejným soudem stála v roce 2011 spolu se třemi svými kolegy. Soudce tehdy všech sedm vojáků osvobodil pro nedostatek důkazů. Nejvyšší soud loni nevinu trojice vojáků včetně velitele polské základny v oblasti potvrdil. V případě čtyř vojáků, kteří podle obžaloby mají na zabití civilistů bezprostřední podíl, však nařídil nový proces.

Ten ve středu zahájil vojenský prokurátor Jakub Mytych přečtením obžaloby. Vojáci čelí obvinění, že porušili mezinárodní válečné konvence, když stříleli na nechráněný civilní objekt.

Stříleli na svatebčany

Osudová událost se stala poblíž jedné jihoafghánské vesnice 16. srpna 2007. Dva polské vojenské vozy najely na minu, načež speciální jednotka zahájila pátrání po atentátnících. Při následném ostřelování vesnice zasáhla polská jednotka dům, v němž místní lidé právě slavili svatbu. Na místě přišlo o život šest lidí, dva další podlehli zraněním v nemocnici.

Vojáci trvají na své nevině. Hájí se tím, že chtěli zasáhnout stanoviště povstalců z Tálibánu, a nikoli civilní obyvatele, a že se proto dopustili tragické chyby, ne však zločinu. S tím však prokuratura nesouhlasí, třem obžalovaným nyní hrozí za zabití civilistů doživotí, jednomu za ostřelování nechráněného objektu 15 let vězení.

Případ je prvním podobným soudním procesem s polskými příslušníky mezinárodních jednotek NATO. Polsko má v současnosti v Afghánistánu zhruba 2500 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám