Hlavní obsah

Polské hnutí Sebeobrana mělo nabízet práci za sex

VARŠAVA

Bývalá lodžská radní z polské vládní populistické strany Sebeobrana v pondělním vydání listu Gazeta Wyborcza obvinila předsedu strany Andrzeje Leppera a poslance strany Stanislawa Lyźwińského, že místo ředitelky poslancovy kanceláře dostala výměnou za sexuální služby. Lepper obvinění odmítl.

Článek

Místopředseda vlády a ministr zemědělství Andrzej Lepper již v televizi TVN24 popřel, že by kohokoliv sexuálně vydíral. Zdůraznil, že žádá, aby generální prokurátor zahájil vyšetřování případu údajného zneužívání, a sám míní také žalovat autora článku za pomluvu. Připustil, že Anetu K. sice zná, ale odmítl, že by s ní měl jakýkoliv sexuální vztah. "Je to urážka mojí rodiny," řekl.

Anetina výpověď

"Za sexuální služby pro předsedu Leppera a poslance Lyźwińského jsem dostala práci v Sebeobraně," tvrdí Aneta K v listu.

Nezaměstnaná matka dvou dětí Aneta K. dostala v roce 2001 nabídku na "práci za sex" od kolegyně, která vedla Lyźwińského kancelář v Tomaszowě Mazowieckém. Kolegyně se sexem pro šéfa nesouhlasila, takže měla za sebe najít náhradu. Navrhla Anetu, napsal list. 

O den později podle listu Anetu zavezla parlamentní limuzína do poslaneckého hotelu, kde strávila noc s předsedou hnutí. "Věděla jsem, že to nebude vlastivědný zájezd," řekla reportérovi a na jeho dotaz, zda Lepper svou nabídku formuloval přímočaře, přisvědčila: "Ano, práce za sex."

Dva dny po společné noci se stala zástupkyní šéfky poslanecké kanceláře, později postoupila na ředitelku. Musela však poskytovat sexuální služby Lyźwińskému. "Zkoušela jsem klást odpor, ale hrozil, že na mé místo jsou stovky děvčat."

Před čtyřmi lety se Aneta z prvního místa kandidátky Sebeobrany dostala i do lodžského sněmu. Minulý měsíc ve volbách neuspěla. Popírá však, že by její prohlášení bylo pomstou: "Pět let jsem si říkala, že totéž dělají tisíce žen a že to vymažu z paměti. Ale nemohu," řekla listu.

Sebeobrana sexuální zneužívání popírá

Místopředseda vlády a ministr zemědělství Andrzej Lepper ani poslanec Stanislaw Lyźwiński se k případu dosud nevyjádřili. Jejich straničtí kolegové podezření popírají jako absurdní, ale podle deníku nebylo "sexuální vykořisťování" v Sebeobraně ojedinělé.

Mládežnická aktivistka Sebeobrany Dominika se až těsně před podpisem pracovní smlouvy dozvěděla, že "práce bez sexu nebude". Místa se raději zřekla. "Práci ve straně jsem dostala, závěry si vyvoďte sami," naznačila zase pracovnice Sebeobrany z Malopolska. I bývalé stranické činitelky z Piotrkówa Trybunalskeho a Lodži Jadwiga Wójciková a Halina Molkaová listu potvrdily, že tušily o sexuálním zneužívání zaměstnankyň.

Reklama

Výběr článků

Načítám