Hlavní obsah

Polská policie varovala před svátečními metodami zlodějů

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory epidemii koronaviru a svátečnímu období polští zloději nejenže nezahálejí, ale přišli dokonce s novými metodami okrádání lidí. Policie varovala veřejnost před dvěma nejrozšířenějšími, které nazvala „fiktivní dáreček ” a „visací zámek na klice auta”.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zejména ve Varšavě, ale i v dalších polských městech se lidem před jejich byty či domy ve velkém objevovaly vkusně zabalené balíčky převázané nejčastěji zlatou či stříbrnou stužkou. Nepřinesl je kurýr ani listonoš a u dveří ani nikdo nezazvonil, aby oznámil, že si lidé mají převzít zásilku.

Ten, kdo balíček otevřel, zjistil, že je v něm pouze polystyren. Kdo se v bytě či domě nezdržoval, mohl být po návratu překvapený ještě víc. „Nechtěný balíček před dveřmi  byl po několika dnech signálem pro zloděje, že domácí nejsou doma a byt obvykle vykradli,” uvedla policie.

Poláci se bojí vakcíny víc než koronaviru. Církev „dočasný” život nezajímá

Evropa

Další způsob obohacení představoval obvykle delší visací zámek na klice dveří osobního vozu  s připojeným vzkazem, že pokud majitel na přiložené číslo účtu zašle 500 zlotých (zhruba 3000 korun), obratem do mobilu dostane číselný kód zámku.

„K takovémuto uzamčení vozu obvykle dochází u nákupních center. Řidiči ověšení nákupními taškami často ve stresu nevěděli, co mají dělat a někteří požadovanou sumu odeslali. Ne všichni však dostali od zlodějů slíbený kód,” uvedla policie.

Připomněla zároveň, že auto bylo samosebou pojízdné i se zámkem na dveřích, jen jej doporučila před jízdou obalit například látkou, aby nedošlo k poškození laku. Adekvátními nůžkami, pilkou na železo či bruskou následně nebyl problém zámek odstranit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám