Hlavní obsah

Polská covidová čísla budí pochybnosti

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polsko je v současnosti co do absolutního počtu lidí umírajících s covidem-19 čtvrtou nejpostiženější zemí po USA, Brazílii a Mexiku. Zatímco sousední Německo, které má více než dvojnásobek obyvatel než 38,5milionové Polsko, mělo za uplynulý týden 1300 obětí koronaviru, v polských nemocnicích za stejnou dobu zemřelo přes 3300 pacientů, upozornil deník Gazeta Wyborcza. Podle vlády se situace v zemi pomalu stabilizuje, řada lékařů i médií ale upozorňuje, že skutečný stav je mnohem horší a zakrývá se manipulacemi s údaji.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Provizorní nemocnice pro pacienty s koronavirem vzniká na varšavském stadionu. Zemi trápí kritický nedostatek personálu.

Článek

Oficiálně se totiž v Polsku testují mimořádně nízké počty lidí a celková čísla pozitivně testovaných pak budí zdání, jako by pandemie ustupovala, což ale není pravda. Aby skutečný obraz o pandemii v Polsku nevypadal tak dramaticky, v Mazovském, Slezském, Lubelském i v dalších vojvodstvích hygienické správy dokonce vědomě snižovaly o tisíce skutečné stavy infikovaných koronavirem, upozornil portál wp.pl, RadioZet i další nevládní média.

Konec hlavního hygienika

Po vypuknutí aféry se hlavní polský hygienik Jaroslaw Pinkas měl v pátek k padělání údajů vyjádřit, ale nečekaně právě tento den podal demisi a okamžitě odstoupil – oficiálně se tak stalo ze zdravotních důvodů.

Důvodů kritické situace je více, ale tím hlavním je, že polské zdravotnictví, které je na tom dlouhodobě špatně, během pandemie doslova padlo na kolena.

Polsko ztrácí kontrolu. Koronavirus má každý druhý testovaný

Koronavirus

„Zdravotnický systém v zemi se rozpadl. Polsko se nachází v nejhorší a Poláci v nejnešťastnější situaci od vyhlášení výjimečného stavu 13. prosince 1981,“ upozornil v rozhovoru s TOK FM známý varšavský lékař, anesteziolog Jakub Siecko. On a další lékaři tvrdí, že skutečný stav věcí lze vlastně těžko určit, neboť vláda obrazně řečeno rozbila teploměr, aby neukazoval vysokou horečku.

„Když přicházím denně do nemocnice a vidím zástupy lidí s respirátory, z nichž mnohým už není pomoci, cítím nekonečnou zlost, bezradnost a frustraci,“ postěžoval si dále Siecko.

Polská zpěvačka má covid za výmysl, lidé jí i přes stovky mrtvých denně věří

Evropa

„I když vláda tvrdí, že kontroluje situaci, premiér i ministr zdravotnictví, ale nejen oni ve skutečnosti nevědí, co mají dělat. Problémy v polském zdravotnictví jsou tak obrovské, že reálná šance na rychlou nápravu neexistuje a chtě nechtě si musíme na současný stav přivyknout,“ uvedl mikrobiolog a virolog Tomasz Dzienciatkowski z Varšavské lékařské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám