Hlavní obsah

Policisté použili opakovaně taser na seniora s alzheimerem, nechtěl do špitálu

– Londýn

Dva měsíce už se léčí na psychiatrii 58letý Peter Russell poté, co proti němu britští policisté několikrát použili 6. března paralyzér. Odmítal se nechat převézt do nemocnice. U muže byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Případ dále rozvířil diskusi ohledně využití taseru. Společnost pro nemocné Alzheimerovou chorobou uvedla, že případ ukazuje nepochopení problémů demence.

Článek

U Russella, který pracoval jako farmář, byla zjištěna Alzheimerova choroba a on musel odejít předčasně do důchodu. V úterý 6. března ho navštívil psychiatr a dvě sestry v domě v Epsworthu, kde žije se svou druhou ženou Diannou.

Russell se rozčílil, když slyšel, jak se baví o tom, že by měl jít do nemocnice. Podle manželky začal nadávat a rozbíjet nádobí. Dianne mu nabídla cukroví a dala mu jeho oblíbeného kašpárka Noddyho, aby se uklidnil, že ho pak převeze do nemocnice soused, ale to zdravotníci nechtěli.

O několik hodin později lékař a sociální pracovnice se zdravotním konzultantem přijeli za Russellem a začali hovořit o přivolání sanitky. To Russella opět rozčílilo. Lékař odešel a byla zavolána policie.

Tvrdý zásah policie

Policisté manželce řekli, aby šla do kuchyně. Do obýváku vstoupilo šest policistů. Ti ale nedokázali muže zvládnout a použili opakovaně taser, dokud neležel na zemi zpacifikovaný. Jedna z plačících policistek se pak manželce omluvila: „Nechtěli jsme to udělat, ale neměli jsme jinou možnost.“

Russellová řekla listu Daily Mail: „Rval se s nimi, protože nechtěl do nemocnice. Byl vyděšený. Křičel 'vypadněte'.“

Zásah policie manželka považuje za naprosto neadekvátní: „Nebyl ozbrojený, nechtěl se zabít, tak na něj neměli použít taser.“ Dodala, že ho nesli se svázanýma nohama a rukama jako pytel brambor.

Pobouřen ale byl i soused, když viděl, jak muže vynášejí. „Způsob, jakým s ním zacházeli, byl nechutný,“ řekl Jez Taylor. Podle něj by se Russellová měla obrátit na policejní inspekci a podat stížnost.

Superintendant David Hilditch své podřízené ale hájí: „Policisté čelili značné úrovni násilí.“ Podle něj proto museli použít taser, aby nebyli zraněni. Dva i přesto utrpěli drobnější poranění.

Společnost nechápe demenci

Případ otevírá i otázku, kdy má být člověk převezen do nemocnice, pokud sám nechce. Kde končí jeho právo na svobodnou volbu o hospitalizaci.

Sarah Moodyová z Alzheimerovy společnosti říká: „Tento nešťastný incident ilustruje nedostatek pochopení společnosti pro demenci.“ Podle ní společnost ani neví, jak s takovými lidmi jednat.

Muž se po několika zásazích napětím 50 000 voltů léčí na psychiatrii a jeho žena, kterou si vzal v roce 2010, je stále traumatizována.

Anketa

Má být nemocný nucen násilím jít do nemocnice, když nechce?
Ano
3,6 %
Jen když je ohrožen na životě
55,5 %
Ne
40,9 %
Celkem hlasovalo 4611 čtenářů.

TASER

:: Paralyzér, který omračuje pomocí silného elektrického výboje.

:: Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tedy při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

:: U některých lidí nicméně může vyvolat srdeční arytmii, někdy až infarkt.

:: OSN v roce 2007 označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám