Hlavní obsah

Policie naletěla, oznámení německého masakru na internetu byl podvod

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpráva, že Tim Kretschmer na internetu informoval, že plánuje masakr ve škole v německém Winnendenu, se zřejmě nezakládala na pravdě. Správce diskusního fóra krautchan.net to ve čtvrtek popřel s tím, že policisty zveřejněný otisk stránky byl počítačově upravený. Policie poté zjistila, že ze střelcova počítače žádná zpráva odeslána nebyla. Bádensko-würtenberský ministr vnitra Heribert Rech, který zprávu oznámil, kvůli tomu čelí tvrdé kritice.

Článek

Ministr Rech ve čtvrtek ráno citoval ze zprávy, kterou měl údajně Kretschmer zanechat na internetu. Podle něj v ní Kretschmer psal ve středu ve 2:45 ráno: "Mám toho dost. Mám po krk tohoto hrozného života. Nikdo neví, čeho jsem schopen. Zítra půjdu do školy na řežbu. Možná mi to projde. Zítra o mně uslyšíte. Poznamenejte si jméno místa: Winnenden.“ Rech dokonce ukázal otisk stránky s varováním.

Otisk sdělení, v němž měl Tim Kretschmer oznámit, že hodlá střílet. Podle policistů jde o podvrh. Otisk zveřejnily webové stránky stern.de

FOTO: Repro stern.de,

Správce krautchan.net ale německému serveru Spiegel řekl, že veřejnost byla oklamána padělkem. "Tady žádný zběsilý vrah nic neoznámil, to byli jen lidé, kteří umí pracovat s photoshopem,“ zmínil správce grafický program, pomocí něhož lze v počítači upravovat obrázky. Otisk byl podle správce, kterého Spiegel nejmenoval, padělkem. Připustil ale, že střelec v minulosti navštívil jejich stránky.

:. Tim Kretchmer na fotografii z roku 2004, kdy dostal cenu v soutěži ve stolním tenisu.

Jeho tvrzení potvrdilo policejní zkoumání počítače střelce. Nebyl v něm nalezen žádný protokol z chatu, jehož se údajně měl účastnit a ve kterém měl avizovat útok. Zveřejnila to německý tisková agentura DPA.

Policie už odpoledne připustila, že se mohlo jednat o falzum. Podle mluvčího Klause Hinderera se na policii obrátili uživatelé internetu a další lidé, kteří pochybovali o pravosti sdělení.

Foto: Reuters

Devítimillimetrová beretta, ze které střílel Kretschmer.

:. Devítimilimetrová beretta, ze které střílel Kretschmer.

FOTO: Reuters

Rech přitom už rozpoutal tažení proti internetu, počítačovým hrám typu Counterstrike a pornofilmům. Byly totiž nalezeny Kretschmerově počítači. V jeho pokoji byly nalezeny také hororové filmy. Jeden nesl název "Smrt ze zábavy“.

Kretschmer při svém vražedném řádění zabil 15 lidí, většinou spolužáků ve škole. Další lidi zabil na útěku. [celá zpráva] Podle Bildu se pětkrát léčil na psychiatrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám