Hlavní obsah

Mladík postřílel v německé škole 15 lidí, zabili jej na útěku

Novinky, DPA, BBC,
Winnenden
Aktualizováno

Německá policie zabila střelce ze školy ve Winnendenu. Zlikvidovala ho několik hodin po školním masakru, který si nakonec vyžádal 15 obětí, především z řad studentů mezi 16 až 18 lety. Policie zastřelila 17letého mladíka 40 kilometrů od místa činu ve Wendlingenu.

Článek

Německá média už dříve uvedla, že podezřelý byl dopaden, ale policie to nepotvrdila. Během dopoledne se postupně ukazovalo, jak hrůzný masakr mladík spáchal. Původní zpráva uváděla dva mrtvé, pak jejich počet rostl, na čas se ustálil na devíti. Devět však bylo jen studentů. Mladík dále zabil tři učitele a tři náhodné chodce.

Mladíkovi chyběly dva roky do ukončení školy, školu ale opustil. Jeho rodiče měli doma 18 střelných zbraní, uvádí německý server Bild.de.

Do budovy Albertvillské reálné školy podle Bildu vnikl v 9:30 ráno mladý muž v černém vojenském oděvu. Okamžitě začal v jedné ze tříd střílet, pak vnikl do druhé třídy.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Škola v německém Winnendenu, kde se odehrál masakr. Zdroj: Reuters/Stream.cz

"Skončili jsme u deseti mrtvých," uvedla před obědem policejní mluvčí pro server Spiegel a dodala: "Zločinec střílel jen tak kolem sebe. Pachatel je na útěku, běžel do centra města." To sdělila ještě předtím, než se objevila zpráva o dopadení podezřelého.

Z místa činu se dostal do Wendlingenu zřejmě v autě, které unesl a v němž držel rukojmí. Ve Wendlingenu se pak zabarikádoval v supermarketu u průmyslové zóny. Tam zabil dva chodce a zranil policistu.  

Podle některých zpráv se však v supermarketu zabil sám a neskolila ho policejní kulka.

:. Polistista před školou

FOTO: ČTK/AP

Policie budovu školy, kterou navštěvuje zhruba tisíc studentů, evakuovala a varovala řidiče, aby v žádném případě nebrali stopaře. Okolí školy bylo uzavřeno.

Podle svědků studenti školy v hrůze skákali z otevřených oken, takže jsou i zranění.

Ve Winnendenu žije 27 000 lidí.

:. Mapa místa události

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Jde o druhou zběsilou střelbu, kterou svět zažil za posledních 24 hodin. V Alabamě třicetiletý muž zabil deset osob, část rodiny i několik cizích lidí.  

Nejhorší masakry ve školách podle počtu obětí
32 mrtvých(16. dubna 2007) - na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec spáchal sebevraždu. Střelec, posedlý násilím, měl v minulosti problémy s univerzitní policií a byl léčen na psychiatrické klinice. Událost je nejhorším masakrem ve školách na světě.
17 mrtvých (13. března 1996) - Ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Po činu spáchal sebevraždu.
16 mrtvých (1. srpna 1966) - Student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec. Předtím zabil svou ženu a matku.
16 mrtvých (26. dubna 2002) - Na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe. Během amoku postřílel pistolí 13 dospělých pracovníků školy, převážně učitele, dále dva školáky a jednoho policistu.
14 mrtvých (6. prosince 1989) - Na univerzitě v kanadském Montrealu postřílel pětadvacetiletý nepřítel žen Marc Lepine 14 studentek. Potom se sám zabil.
13 mrtvých (20. dubna 1999) - Dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili. Poté spáchali sebevraždu.
10 mrtvých(23. září 2008) - Matti Juhani Saari zastřelil na střední škole v Kauhajoki na jihozápadě Finska deset spolužáků a několik dalších těžce zranil. Pak obrátil zbraň proti sobě a po převozu do nemocnice zemřel.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám