Hlavní obsah

Vrah školu dokonale překvapil, oběti měly ještě tužky v rukou

– WINNENDEN
Novinky, Tomáš Reiner

Sedmnáctiletý Tim Kretschmer, který ve středu s pistolí napadl školu v německém Winnendenu, své oběti zcela překvapil. Někteří žáci, které zastřelil, nestačili ani upustit z rukou tužky. Mladík zabil 15 lidí. Po zásahu policejní střelou spáchal sebevraždu.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Květiny před školou ve Winnendenu

Článek

„Napadl tři třídy v prvním patře. Oběti zcela zaskočil, zabití měli v rukou tužky. Zemřelo devět studentů, osm dívek a jeden chlapec, a také tři učitelky. Dvě děti zemřely při převozu do nemocnice,“ uvedl na odpolední tiskové konferenci ministr vnitra Bádenska-Württemberska Heribert Rech.

Podle jednoho ze svědků Kretschmer oblečený v černém spustil po vstupu do školy spršku střel. Policejní šéf Erwin Hetger mluvil o krvavé lázni, jakou za 19 let své působení v úřadu nikdy nezažil.

Na místo tragédie rychle po rozšíření zpráv o útoku přispěchali vyděšení rodiče. „Co mohu říct? Už světu vůbec nerozumím. Je mi to líto. Když se to stalo, byla uvnitř má dcera. Teď sedí doma, chvěje se a pláče. S kamarádkou uprchli skokem z okna. Její kamarádka je v nemocnici. Myslela jsem si, že taková věc se může stát v Americe,“ řekla jedna z matek. 

Masakr v německé škole, nejméně 15 mrtvých

Kretschmer pocházel ze sousední vesnice a byl bývalým žákem školy Albertville-Realschule. Údajně měl plachou povahu. Zbraň prý byla jedna z osmnácti, kterou měli doma jeho rodiče.

Dlouho nebylo zcela jisté, zda zemřel na následky zásahu policejní střelou, nebo jestli se nezabil sám. Policie později uvedla, že poté, co byl zasažen do nohy, zbraň obrátil proti sobě.

Střelba ve Winnendenu je pátým nejhorším masakrem ve školách.

Vývoj událostí: Kretschmer vstoupil do své bývalé školy Albertville-Realschule ve Winnendenu okolo 9:30 hodin. Spustil náhodnou střelbu, přičemž zabil devět žáků a tři učitelky. V 9:33 je přivolána policie. S jejím příjezdem ke škole útočník prchá. Před psychiatrickou klinikou cestou zastřelil dalšího člověka. V centru Winnendenu ukradl auto. Řidiče později nechal odejít. Úřady zmobilizovaly tisíc policistů a k nalezení útočníka je nasazena také helikoptéra. Škola byla mezitím evakuována a v ulicích se vztyčují zátarasy. Kreschmer ujíždí do 40 kilometrů vzdáleného Wendlingenu, kde se zabarikádoval v autosalonu. Zabil dva kolemjdoucí a dva policisty zranil. Asi hodinu po poledni útočník při přestřelce s policisty umírá.

BEZ KOMENTÁŘE: Škola v německém Winnendenu, kde se odehrál masakr

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám