Hlavní obsah

Policie má po šesti letech pátrání po Madeleine novou stopu

Novinky, rei
Londýn

Britská policie, která nově a sama vyšetřuje zmizení tříleté Madeleine McCannové na dovolené v Portugalsku v roce 2007, v pátrání významně pokročila. V pondělí v televizi BBC zveřejnila dosud nejpodrobnější rekonstrukci případu pravděpodobného únosu. Kriminalisté vyloučili jednoho dosavadního podezřelého a zaměřili se na muže, jenž byl spatřen s dítětem v náručí nedaleko apartmánu, v němž byla Madeleine ubytovaná.

Foto: ČTK/AP

Poslední fotografie pořízená před zmizením Madeleine

Článek

Pondělní pořad Crimewatch na BBC se setkal s nečekaným množstvím reakcí diváků. Na policejní linku od jeho odvysílání své poznatky volalo víc než 300 lidí a dalších 170 napsalo. Podle editora programu Joea Mathera se ozvali i lidé, kteří se dosud policii nehlásili, a několik jich zmínilo stejné jméno podezřelého. „To je vždy signifikantní,“ poznamenal Mather.

Dívka zmizela během dovolené v Praia da Luz 3. května 2007. Portugalská policie případ bez výsledku uzavřela o rok později, když před tím krátce podezřívala i rodiče.

Britové závěry Portugalců prozkoumali a pak se rozhodli zahájit vlastní vyšetřování.

Vyšetřovatelé naznačují, že případ vykazuje známky připraveného únosu. Podle detektiva Andyho Redwooda byla Madeleine unesena asi o 45 minut později, než se dřív předpokládalo.

S dítětem v náručí

Jejich rekonstrukce událostí se od dosavadních liší. Podle detektiva Redwooda bylo zásadní, když se zjistilo, že podezřelý muž, jehož v noc, kdy Madeleine zmizela, viděli v 21:15 hodin, byl turista, který šel se svojí dvouletou dcerou, a tudíž je nevinný.

„Naše pozornost se zaměřila jinam, k muži, který v 10 hodin večer kráčel v blízkosti apartmánu směrem k moři s dítětem v náruči,“ popsal Redwood. Dotyčného muže zahlédla jedna rodina. Dívka podle svědků vypadala jako Madeleine.

Foto: Metropolitan Police/Handout, Reuters

Pátrání se nyní soustřeďuje na tohoto muže.

Kriminalisté ale zveřejnili policejní portréty hned tří mužů, kteří se v inkriminovanou dobu pohybovali v okolí. Podle jedné teorie mohli v místě provádět průzkum před plánovaným únosem.

Je ale také možné, že Madeleine překvapila zloděje. V předešlých měsících v oblasti čtyřnásobně narostl počet vykradených nemovitostí. Britští vyšetřovatelé se také zabývají případy podvodného lákání peněz na neexistující charitu v okolí Praia da Luz.

Madeleine spala v apartmánu i se svým bratrem a sestrou. Rodiče děti opustili ve 20:30 hodin a odešli s přáteli na večeři. Matka je zkontrolovala ve 21:05 hodin. V tu dobu spala ještě Madeleine v posteli. Ve 22:00 hodin už tam nebyla. „Věděla jsem hned, že ji někdo vzal. Okno bylo otevřené a žaluzie byly také nahoře,“ popsala.

Reklama

Související články

Rodiče zmizelé Madeleine se vrátili do Anglie

Kate a Gerry McCannovi, jež portugalští vyšetřovatelé zařadili mezi podezřelé v případě zmizení jejich dcerky Madeleine, se v neděli vrátili z Portugalska domů...

Výběr článků

Načítám