Hlavní obsah

Pokud mi vyslovíte nedůvěru, odejdu z politiky slibuje Matovič

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda slovenské vlády Igor Matovič (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) slíbil, že pokud mu poslanci parlamentu vysloví nedůvěru, ”odejde z vysoké politiky„. „V té chvíli odejdu z čela hnutí i z parlamentu,“ řekl Matovič na středeční tiskové konferenci.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Na základě iniciativy dvou opozičních stran Směr-sociální demokracie Roberta Fica a Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho svolal předseda parlamentu Boris Kollár mimořádnou schůzi parlamentu na tento čtvrtek. Jediným bodem programu bude vyslovení nedůvěry předsedovi vlády za opsání diplomové práce. Návrh na odvolání premiéra podepsalo 37 poslanců. Opozice disponuje ve 150členném parlamentě celkem 55 hlasy.

Skandál na Slovensku: Diplomku měl opsat i premiér Matovič. Jsem zloděj, přiznal

Evropa

Matovič na tiskové konferenci řekl, že vládní poslanci mají při hlasování o důvěře premiérovi volnou ruku. „O tom, zda mám být předsedou vlády, rozhodnou poslanci. Budou hlasovat zcela svobodně. Nevyhrožoval jsem nikomu, že pokud mě odvolají, tak OLaNO odejde z vlády,“ uvedl Matovič.

Premiér obvinil Denník N, že zveřejnil informace o opsané diplomce právě ve chvíli, kdy letěl na summit Evropské unie v Bruselu. „Považuji to za vypočítavost až zákeřnost.“

Matovič vyzval novináře, aby ho vzali na nezávislý detektor lži například v Rakousku, kde chce dokázat, že nevěděl o tom, že ve své diplomce podváděl.

Zloděj nemůže být premiérem. Pellegrini vyzval Matoviče, aby odstoupil

Evropa

Předseda vlády přiznal, že až do zveřejnění článku v Denníku N netušil, že v jeho diplomce z roku 1998 nebyly správně citované zdroje: „Žil jsem v přesvědčení, že v diplomce je všechno v pořádku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám