Hlavní obsah

Pokrok ve sporu s Británií o rybolov. Francouzští rybáři dostali 43 licencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saint Peter Port

Ostrov Guernsey vydal 43 francouzským lodím povolení k rybolovu ve svých vodách. Ty budou moci v britských výsostných vodách rybařit po 31. lednu příštího roku. Jedná se o pokrok ve sporu Británie a Francie o rybolov.

Foto: Jeremias Gonzalez, ČTK/AP

Francouzští rybáři se svými úlovky

Článek

Dalších 15 žádostí ostrov Guernsey nepřijal. Majitelé těchto patnácti lodí mohou o povolení znovu požádat v příštích dvou měsících.

„Poskytneme tím rybářům dostatek času na přípravu. Od držitelů licencí očekáváme, že budou hlásit veškeré úlovky z vod v okolí Normanských ostrovů,“ uvedl šéf komise ekonomického rozvoje Guernsey Neil Inder.

Francouzští rybáři protestují kvůli sporu o rybolov. Chystají blokádu přístavů i Eurotunelu

Evropa

„Udělení licencí je vynikající zprávou. Boj ale pokračuje, francouzští rybáři by měli získat dalších 111 licencí,“ nechala se slyšet francouzská ministryně moří Annick Girardinová.

Foto: Jeremias Gonzalez, ČTK/AP

Francouzští rybáři blokují přístav Saint-Malo.

Spor o rybolov v Lamanšském průlivu propukl mezi Francií a Británií po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři budou nadále moci lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Británie má dva týdny na to, aby vyřešila s Francií spor o rybolov

Zahraniční

Francie ale tvrdí, že Británie její rybáře při vydávání povolení znevýhodňuje, což Spojené království odmítá. Do napjaté situace se vložila i Evropská komise, která dala oběma stranám dvoutýdenní ultimátum na to, aby situaci vyřešily.

Guernsey formálně není součástí Británie, je ale součástí Britských ostrovů a mezi Guernsey a Spojeným královstvím existují velmi silné hospodářské, kulturní a sociální vazby. Obyvatelé Guernsey mají britskou státní příslušnost a ostrov je součástí společného cestovního prostoru Spojeného království.

Reklama

Výběr článků

Načítám