Hlavní obsah

Pohraničníky u Luhansku stále ostřelují separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ani nasazení letectva nevyřešilo situaci ukrajinských pohraničníků v Luhansku, kteří po celé pondělí vzdorovali útokům proruských separatistů. Ti se večer stáhli, ale areál velitelství Pohraniční služby v úterý ráno opět ostřelovali z oken okolních obytných domů, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Separatista na střeše obytného domu v Luhansku

Článek

Podle sdělení ukrajinské Pohraniční služby se část ozbrojenců nestáhla. V noci nezaútočili, ale ráno provedli průzkum, přeskupili se a z oken ostřelovali areál velitelství. Pohraničníci se obávají dalšího útoku separatistů a kozáků.

Tvrzení armády o konci útoku se tak nepotvrdilo. [celá zpráva]

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Separatista s raketovým granátometem na střeše domu na předměstí Luhansku

V úterý ráno ukrajinská Pohraniční služba potvrdila, že 17 hodin dlouhý střet si vyžádal zranění osmi pohraničníků. Počet zraněných separatistů se pohybuje mezi pěti a osmi.

K ústupu od velitelství donutil proruské ozbrojence až večerní nálet doprovázený zásahem armádního komanda. Předchozí útoky ze vzduchu nebyly úspěšné, protože piloti nemohli zahájit palbu, aby neohrozili civilisty. [celá zpráva]

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Separatista s automatem na východě Ukrajiny

Spor o explozi

Pondělní boje si v Luhansku vyžádaly sedm mrtvých. Zemřeli při výbuchu v okupované budově luhanského gubernátora. Podle separatistů dům zasáhla bomba z ukrajinského bitevního letounu Suchoj Su-25, který nad ním krátce před explozí přelétal. Údajně shodil kazetovou bombu. [celá zpráva]

Foto: Igor Golovniov, ČTK/AP

Explozí poškozená separatisty obsazená budova místní správy v Luhansku

Agentura Unian ale napsala, že objekt mohla omylem zasáhnout protiletadlová raketa, kterou chtěli povstalci nízko letící ukrajinský bombardér sestřelit. Vyloučit ale nelze ani výbuch plynu.

Budova rozhodně nevypadá jako po zásahu klasickou leteckou bombou nebo kazetovou šrapnelovou pumou. Mohlo by jít o zásah raketou, kterou ale mohl vypálit i letoun. Na fotografiích je vidět, že poškozena je jediná místnost za jediným oknem, ve které hořelo.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Explozí poničená správní budva v Luhansku

Podle Moskvy je jednoznačným viníkem incidentu ukrajinské letectvo. Ruské ministerstvo zahraničí je přesvědčeno, že výbuch v Luhansku svědčí o otevřené neochotě Kyjeva hledat cesty k usmíření a je „zločinem proti vlastnímu lidu”.

Útok prý hrubě porušuje ženevské dohody z poloviny dubna, které vyzývají účastníky ukrajinského konfliktu k mírovému urovnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám