Hlavní obsah

Stovky separatistů s minomety útočí na ukrajinské pohraničníky

Luhansk/Kyjev
Aktualizováno

Stovky separatistů v pondělí ráno před rozbřeskem zaútočily na velitelství ukrajinských pohraničníků v Luhanské oblasti. Jejich opakované útoky si vyžádaly sedm zraněných, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na sdělení pohraniční služby. K útoku využili i nedaleké byty ve věžácích. Jejich obyvatelům brání v odchodu. Pohraničníci žádají o pomoc armádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na post ukrajinských pohraničníků v Luhanské oblasti (záběry z 1. 6.) Video: Reuters

 
Článek

„Podle dostupných informací teroristé blokují obyvatele v sousedních domech a střílejí z oken civilistů, což brání palbu opětovat,“ uvedla pohraniční služba. „Pomoc ozbrojených sil a dalších bezpečnostních složek nám chybí,“ dodala.

Armáda nasadila bojový letoun, ale pohraničníkům nepomohl: „V rámci vzájemné podpory byla na pomoc pohraničníkům vyslána stíhačka, ale ve městě nemohla střílet,“ uvedl web OstroV s odvoláním na armádní zdroje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Velitel protiteroristické operace Vladislav Selezňov nasazení letectva potvrdil. Informace o tom, zda se útok podařilo zastavit, se ale různí. „Síly působící v protiteroristické operaci vyslaly na pomoc pohraničníkům v Luhanské oblasti letectvo, které splnilo bojový úkol a rozehnalo teroristy.”

Podle bezpečnostního experta Dmytra Tymčuka se ale útočníky zahnat nepovedlo. Dodal, že palba pohraničníků si mezi útočníky vyžádala pět mrtvých. Pohraničníci mají do osmi zraněných.

K ránu útočilo pět stovek separatistů

Pohraniční služba popsala vývoj akce: „Kolem 0:30 hod. se k luhanskému velitelství přiblížilo asi sto ozbrojených lidí, kteří se rozptýlili po okraji perimetru oddílu. První útok za použití automatů a granátometů začal okolo čtvrté a trval asi čtyřicet minut. Pohraničníci jej odrazili.“

Útočníci se však nestáhli, jen se přeskupili a zahájili druhý útok, který už byl podle sdělení pohraniční služby vážnější. Tentokrát podporovali útok střelci, kteří zaujali pozice v oknech výškových obytných domů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krasnyi Lyman

„Druhá a třetí vlna útoků byly také odraženy. Na teritoriu posádky ale vznikly lokální požáry. Mezi pohraničníky jsou zranění,“ stojí ve zprávě pohraniční služby.

Ta také upozornila, že útočníci přisunuli další posily: „Teroristé stahují síly a zbraně k velitelství oddílu. Kolem sedmé hodiny jich bylo už kolem 400. Mají i minomety a těžké kulomety.“  Do osmé hodiny vzrostl počet útočníků na 500.

Strážci ukrajinské hranice se stali v posledních deseti dnech terčem řady útoků, které byly směrovány většinou na jejich pozice přímo na hranicích s Ruskem. Přes hranice proudí na Ukrajinu z Ruska munice a zbraně pro separatisty. Několik vozidel s municí se podařilo zastavit, není však známo, kolik jich projelo. Intenzita bojů ukazuje, že vzbouřencům rozhodně nechybí munice ani zbraně.

Útok u Slavjansku

Pod palbou se v noci podle agentury Interfax ocitlo i kontrolní stanoviště vládních jednotek u Slavjansku v Doněcké oblasti. Toto město se jeví jako hlavní bašta separatistů. Ti tvrdí, že při nedělním ostřelování z minometů, děl a vrtulníku utrpělo zranění pět civilistů.

Podle Ukrajinské pravdy se v noci povstalci pokusili prorazit obklíčení Slavjansku. Stříleli na kontrolní stanoviště na výjezdech z města, která jim blokují odchod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám