Hlavní obsah

Ukrajinská armáda potlačila útok povstalců na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes pět stovek proruských povstalců během celého pondělí útočilo na základnu ukrajinských pohraničníků u Luhanska na východě země. Boje ustaly až večer po zásahu ukrajinského letectva a armádních posil. Podle nepotvrzené bilance zahynulo na straně útočníků nejméně pět lidí, pohraničníci mají deset zraněných, z nich čtyři těžce.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Při útoku se používaly minomety, granátomety, kulomety a samopaly.

Článek

Podle pohraničníků použili povstalci při útoku minomety, granátomety, kulomety a samopaly. "Použili i oblíbenou ruskou taktiku: stříleli na pohraničníky z bytů a ze střech, přičemž využívali civilisty jako živý štít," uvedla v komuniké pohraniční stráž.

Pod soustředěnou palbou byli příslušníci ochrany státní hranice prakticky nepřetržitě od čtvrté hodiny ranní, na slibované posily čekali dlouho marně. Až večer podle televize Espreso dorazilo na místo několik bojových letounů a speciální komando ukrajinské armády. Boje pak údajně rychle skončily.

Souběžně se zprávou o ukončení bojů na hranicích ukrajinské armádní velení oznámilo nové ozbrojené srážky u města Kramatorsk v Doněcké oblasti. Bojuje se údajně o místní letiště a do daleka se podle agentury ITAR-TASS rozléhají dávky ze samopalů a kulometů a výbuchy granátů. Na kramatorském předměstí Krasnohirka prý armádní ostřelovači zasáhli vozidlo s povstalci a tři z nich zabili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám