Hlavní obsah

Podpora krajně pravicové AfD je v Německu nejnižší od začátku letošního roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Podpora německé krajně pravicové, euroskeptické a protimigrantské strany Alternativa pro Německo (AfD) je nejnižší od začátku roku. Podle posledního výzkumu veřejného mínění, který vypracovala agentura Forsa, vyjádřilo podporu AfD jen osm procent oslovených Němců. Ještě v březnu přitom dosahovaly preference této strany rekordních 13 procent. Informoval o tom server Local.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Frauke Petryová, předsedkyně Alternativy pro Německo (AfD).

Článek

Pokles přízně voličů potvrdil i další výzkum pro deník Die Welt a stanici ARD. Ten po referendu o brexitu zaznamenal pokles preferencí Alternativy pro Německo z 15 na 12 procent.

„Je to zřejmě důsledek probíhající debaty v Evropské unii, v níž euroskeptická AfD ztrácí podporu,“ konstatovala agentura Infratest Dimap, která výzkum prováděla.

Za oslabením AfD ale mohou stát i další faktory, píše Local. Kromě zmírnění uprchlické krize mohly AfD v posledních týdnech uškodit antisemitské postoje jednoho z její předních politiků nebo rasistické urážky členů německé fotbalové reprezentace, konstatuje Local.

O první skandál se postaral spoluzakladatel AfD Alexander Gauland, který na začátku června prohlásil, že německá fotbalová reprezentace vzhledem k počtu hráčů s jinými než německými kořeny už není „v klasickém slova smyslu německá“.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda AfD Alexander Gauland

Další ránu dostala důvěra v AfD na začátku července, kdy vyšlo najevo, že jeden z poslanců AfD ve spolkové zemi Badensko-Württembersko Wolfgang Gedeon v roce 2012 vydal pod pseudonymem knihu, v níž mimo jiné označuje popírače holokaustu za disidenty a Židy označuje za „vnitřní nepřátele křesťanského Západu”. [celá zpráva]

Skandál vedl k odstoupení místopředsedy a několika poslanců AfD v Badensku-Württembersku.

Slábne každým dnem

Výsledky výzkumu veřejného mínění agentury Forsa byly publikovány magazínem Stern a televizí RTL ve středu. Průzkum se konal mezi 4. a 8. červencem.

„V pondělí a úterý minulý týden by volilo AfD ještě devět procent oslovených. Ve středu, po rozkolu ve vedení strany v Badensku-Württembersku, to ale bylo jen osm procent a v pátek už sedm procent,“ cituje německá mutace serveru Local šéfa agentury Forsa Manfreda Güllnera.

Alternativa pro Německo vznikla v roce 2013 a zpočátku se profilovala především jako protestní euroskeptická strana. S příchodem uprchlické krize ale začala čím dál výrazněji akcentovat protiimigrantské postoje.

Informace o poklesu popularity AfD přichází jen pár dní poté, co se ukázalo, že se německá kancléřka Angela Merkelová těší největší důvěře od počátku uprchlické krize. Pozitivně její práci hodnotí 59 procent Němců, naposledy takového výsledku dosáhla loni v září. Ukázal to již citovaný průzkum společnosti Infratest dimap pro televizi ARD a deník Die Welt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám