Hlavní obsah

Podoba nové Evropské komise je hotová, von der Leyenová ji představí v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nastupující předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová příští úterý oznámí rozdělení postů v nové komisi. Uvedla to ve čtvrtek na Twitteru krátce poté, co dostala od Itálie jméno posledního člověka do budoucí komise. Podle zahraničních agentur navrhl Řím expremiéra Paola Gentiloniho. Praha vysílá do komise Věru Jourovou.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ursula von der Leyenová navržená do čela Evropské komise při projevu

Článek

„Těší mě, že jsem obdržela jména od všech členských zemí EU. Nyní se těším na sestavení dobře vyváženého kabinetu, který představím v úterý,” napsala budoucí šéfka výkonného orgánu Evropské unie.

Česká republika na post v komisi opět navrhla Věru Jourovou, která měla v posledních letech na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovné příležitosti žen a mužů. [celá zpráva]

Server Politico v úterý s odvoláním na nejmenované vysoce postavené činitele napsal, že von der Leyenová Jourové nabídla, aby se nově ujala dohledu nad dodržováním principů demokratického a právního státu. [celá zpráva]

Funkční období Evropské komise trvá pět let, to nadcházející začíná 1. listopadu. V nové komisi bude pouze 26 komisařů, neboť Británie už kvůli plánovanému odchodu z EU kandidáta nenavrhla. Do konečné podoby týmu komisařů může ještě zasáhnout Evropský parlament (EP). Kandidáti musejí absolvovat slyšení ve výborech.

Reklama

Výběr článků

Načítám