Hlavní obsah

Počet sebevražd v Polsku prudce roste už pět let

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Dramaticky roste v Polsku počet sebevražd. Zatímco za celý loňský rok si podle policejních údajů sáhlo za život 5 700 lidí, přičemž 4100 jich nepřežilo, jen za první půlku letoška úřady evidují 4200 sebevražedných pokusů, z toho 3000 úspěšných.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pokud se tento trend mimořádně dramaticky nezmění, můžeme očekávat, že do konce tohoto roku počet sebevražedných pokusů značně překročí 8000,“ uvedla v deníku Rzeczpospolita socioložka Maria Jaroszová z Polské akademie věd. Dodala, že zatímco loni docházelo v průměru k 480 sebevražedným pokusům za měsíc, letos se průměr blíží 700.

Podle listu je ale počet sebevražd v Polsku vyšší než uvádějí statistky. Úmrtní listy vystavují lékaři a ne policisté. Pokud případ nevyšetřuje policie, neobjeví se často ve statistikách. Důvodem i i to, že katolická víra sebevraždu odsuzuje.

Z 80 procent jsou sebevrahy muži, většinou nad padesát let. Nejvíce sebevražd se páchá v sobotu a v pondělí. Nejobvyklejším způsobem sebevraždy je oběšení, následuje skok z výšky, méně časté je podřezání si žil nebo otrava léky.

„Od roku 2009 počet sebevražd v Polsku stoupá a tempo růstu je podobné jako v Řecku, což svědčí o vysoké stupni dezintegrace společnosti,“ zdůraznila Jaroszová.

V Řecku mezi lety 2007 a 2011 stoupl počet sebevražd o 43 procent, uvedl podle ČTK nedávno tamní statistický úřad. Celkem si tam v roce 2011 vzalo život 477 lidí.

K růstu sebevražd přispívá nezaměstnanost.

Hlavními příčinami sebevražd v Polsku jsou podle Jaroszové vysoká nezaměstnanost, rychle se zhoršující životní podmínky a z toho plynoucí psychický tlak i neshody v rodinách.“  V policejních statistikách je uvedeno 300 případů, kdy lidé k sebevraždě sáhli prokazatelně z ekonomických důvodů. Experti ale upozorňují, že fakticky jich bude více.

Polská ekonomika byla jedinou v Evropské unii, které se v uplynulých čtyřech letech podařilo vyhnout se recesi, hospodářský růst této největší ekonomiky ve střední Evropě ale začal zpomalovat. Polský hrubý domácí produkt loni stoupl o dvě procenta, což bylo nejpomalejší tempo od roku 2009.

Letos v červnu 56letý se Andrzej Frič z Kielc upálil před úřadem vlády. „Zabila ho chudoba. Ztratil práci a nedokázal si najít novou. Naše rodina živořila z 500 zlatých (3100 Kč) měsíčně,“ řekla vdova po něm.

Když zkrachoval 57letý špeditér Jan G. z Siedlec, omráčil a oběsil svou ženu a pak se oběsil sám. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám