Hlavní obsah

Počet migrantů z Libye do Itálie za červenec poklesl na polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Počet migrantů připlouvajících do Itálie z Libye za červenec oproti předchozímu měsíci poklesl o více než 50 procent. Zřejmě je to díky ráznějšímu přístupu libyjských úřadů vůči běžencům, uvedl v pátek britský deník The Guardian. Naopak vzrůstá počet migrantů mířících do Španělska.

Foto: Ismail Zitouny/File Photo, Reuters

Migranti ve Středozemním moři

Článek

Zatímco v červnu připlulo 23 524 migrantů, podobně jako loni v červenci, za letošní červenec jich bylo registrováno 11 459.

Zřejmě to je důsledek ráznějšího přístupu libyjského námořnictva a pobřežní stráže, které s finančním přispěním Evropské unie nasadily lepší lodě a techniku ve snaze zabránit pašerákům v přepravě dalších lidí, uvedl Guardian.

I přes červencový pokles jsou ale počty nově příchozích migrantů do Itálie rekordní a očekává se, že do konce roku jich bude okolo 140 000.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos do 9. srpna dorazilo do Itálie 96 861 lidí.

Nárůst ve Španělsku

Migrantů letos výrazně přibylo také ve Španělsku, i když jich je několikanásobně méně než v Itálii. Zatímco ale za celý loňský rok do Španělska přicestovalo 8 385 lidí, letos jich je už 11 713.

Tento týden vyvolaly pozornost médií záběry z pláže v Cádizu, kde za přihlížení překvapených dovolenkářů přistál gumový člun se skupinou migrantů, kteří se snažili hned rozprchnout. [celá zpráva]

I přes rostoucí počty migrantů v obou zmiňovaných zemích je celkový počet nově příchozích běženců do EU o téměř 60 procent nižší než loni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám