Hlavní obsah

Počet migrantů připlouvajících do Británie stoupá, Londýn požaduje po Francii akci

– Londýn
Novinky, Alex Švamberk

O víkendu britští pohraničníci zadrželi dalších 151 migrantů na gumových člunech, uvedl list The Guardian s odvoláním na ministerstvo vnitra. Během letoška jich podle agentury PA připlulo do země už více než 4100, v posledních dnech jejich počet stoupá, ve čtvrtek jich bylo rekordních 235. Británie žádá Paříž, aby zasáhla.

Foto: Profimedia.cz

Migranti plující přes kanál La Manche.

Článek

Ve čtvrtek britští pohraničníci zadrželi 235 migrantů v 17 člunech, kteří se pokoušeli přistát na pobřeží Kentu. Dalších 130 ve 13 člunech následovalo v pátek. Ministr vnitra Rishi Sunak uvedl, že je situací frustrován: „Všichni chceme, aby se tyto počty přechodů snížily.“ Během srpna dorazilo do Británie na 650 migrantů na člunech, protože je moře klidné.

Rada Kentu uvedla, že tento rok muselo být dáno do péče 400 nezletilých migrantů, z toho 60 během prvního srpnového týdne.

Ministr školství Nick Gibb řekl SkyNews, že vláda chce, aby tato migrační trasa přestala fungovat: „Jednám s francouzskými ministry především o tom, jak předcházet tomu, aby tito lidé opustili Francii, a pak o dalších způsobech, jak zajistit, že budeme vracet tyto lodě do Francie, když se pokoušejí o velmi nebezpečné přeplutí.“

Foto: Profimedia.cz

Loď britských pohraničníků

„Francie je bezpečná země, a když lidé hledají azyl, měli by ho nejprve hledat ve Francii,“ dodal.

Britský ministr pro imigraci Chris Philip se proto příští týden setká s protějškem z Francie, aby společně řešili uzavření této migrační trasy. Požaduje také, aby těmto migrantům byly vzaty otisky prstů a čelili za přechod skutečným důsledkům.

Opozice varuje

Vládní plány zatlačit migranty zpět ale čelí kritice opozice. Proti se vyjádřil bývalý labouristický ministr vnitra a zahraničí Jack Straw: „Nemyslím si, že pouhé zatlačování těchto lidí zpět bude fungovat.“ Zmínil, že nakonec to povede jen k tomu, že se jednou jeden z těchto člunů převrátí a lidé na něm se utopí, což vyvolá „velké haló“.

I britské Královské námořnictvo odmítlo zasáhnout s tím, že je absurdní posílat moderní velké válečné lodě s elitní jednotkou, aby se potýkaly se zoufalými migranty na gumových člunech.

Reklama

Výběr článků

Načítám