Hlavní obsah

Po výbuchu v pařížské kavárně začal oživovat zraněného. Pak zjistil, že je to atentátník

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Pařížský zdravotník David byl v café Comptoir Voltaire s kamarádem na večeři ve chvíli, kdy se před ní odpálil Ibrahim Abdeslam. Okamžitě začal pomáhat zraněným a postupně se dostal i k muži, který ležel bezvládně na zemi. Začal provádět kardiopulmonální resuscitaci, po chvíli si však všiml, že má na těle dráty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video, které podle Reuters zachycuje Davida při oživování AbdeslamaVideo: Reuters

 
Článek

Šestačtyřicetiletý David, který si nepřál zveřejnit své příjmení, nejprve pomohl servírce, jež v momentě výbuchu zrovna přinesla jídlo k jeho stolu. Pak zkontroloval mladého muže ležícího se silným krvácením na zemi a přesunul se k Abdeslamovi ležícímu mezi židlemi na zahrádce.

V panujícím chaosu netušil, že na restauraci zaútočil sebevražedný atentátník. Myslel si, že se jednalo o explozi plynu.

Foto: Reuters

David si uvědomil až po chvíli, že se pokouší oživit útočníka.

„Vyprostil jsem ho z těch židlí a stolů a položil jsem ho na podlahu. Nebylo mu nic vážného, byl jen v bezvědomí. Ale pak jsem si všiml, že má velkou díru v boku. V tu chvíli jsem nepřemýšlel, jestli je to sebevražedný útočník. Byl to pro mě pacient jako ti ostatní, který utrpěl zranění při výbuchu plynu a musel se o něco poranit. Jeho rána byla obrovská,“ citovala agentura Reuters Davida, který bydlí nedaleko restaurace.

Když mu David roztrhl tričko, uvědomil si, že to, co považoval za výbuch plynu, je něco mnohem horšího.

„Na zemi byla spousta krve a všiml jsem si prvních drátů. Okamžitě mi to došlo. Přesně v tu chvíli přijeli záchranáři,“ dodal David. Mezi hasiči byl jeho známý, který ho poznal. David mu řekl, co viděl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil střelbu a zadržení podezřelých při zásahu v Saint DenisVideo: Reuters

„Ten muž na sobě má spoustu drátů,“ křičel podle Davida hasič, který ihned začal vyhánět lidi ven z kavárny. V době, kdy prostor opouštěl, předpokládal, že je Abdeslam mrtvý.

David a ostatní byli přesunuti na nedaleké nádvoří, kde se postupně dozvídali, jaká tragédie se v Paříži odehrává.

„Další den říkali v televizi, že to byl sebevražedný útočník a že jeho bomba nevybuchla tak, jak měla. Jinak by způsobil mnohem víc škody. Až v neděli odpoledne jsem si uvědomil, že při tom, jak jsem ho položil na zem a začal oživovat, jsem mohl také zemřít. Stále o tom přemýšlím,“ řekl David.

Od tragického pátku okolo podniku Comptoir Voltaire prošel mnohokrát. Zatím se ale necítí dostatečně silný na to, aby šel posedět do jakékoliv restaurace nebo kavárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám