Hlavní obsah

Po odchodu Matoviče zůstaly únava a znechucení, píše slovenský tisk

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský tisk po demisi premiéra Igora Matoviče upozorňuje, že země ztratila celý březen nesmyslnými hádkami koalice. Výsledkem je podle něj únava, znechucení a pochybnosti veřejnosti. Jasně se ukázalo, že nestačí jen bojovat s korupcí.

Foto: Sokolowski Czarek, ČTK

Igor Matovič na archivním snímku z 11. září 2020

Článek

„Přibyly tisíce lidí, kteří méně věří v politiku. Tisíce lidí, kteří státu důvěřují méně než před rokem, když měli naději, že nová vláda ukončí mafiánské vládnutí a zastaví nekonečnou korupci,“ konstatuje Denník N. Matovičův březen a vlastně celý rok jeho vládnutí podle listu ukázal, že nekrást nestačí.

„Igor Matovič jako premiér skončil a selhal až tak, že by už nikdy neměl dostat šanci na premiérský reparát,“ zdůraznil deník ve svém komentáři: „Vážně ho berou už jen jeho poslanci a poslední fanatičtí fanoušci, kteří mu ještě zůstali. A že jich není mnoho.“

Matovič odstupuje

Zahraniční

List zároveň připouští, že má smysl, aby se koalice pokusila o restart: „Kromě napravování chyb, která Matovič nadělal, se musí snažit obnovit důvěru lidí ve stát a velmi rychle musí ukázat, že bude vládnout lépe než dosud. Musí přesvědčit, že se poučili.“

Matovič prohrál, ale neodchází

Denník N upozorňuje, že Matovič prohrál, ale neodchází. „V normálních vládách a v normálních zemích znamená demise premiéra, který selhal, odchod. Opravdový odchod. U nás to bude jinak. Matovič nemůže být premiérem, ale bude ministrem financí. Dost důležitá pozice, kde může nadělat nepříjemné množství problémů,“ uvedl list.

Deník Pravda si klade otázku, zda je toto opravdu Matovičův konec. „Podstata sporu od začátku spočívá (a přesun na ministerstvo financí ji neodstraní) v Matovičově stylu řízení, nedodržování dohod a neustálém vyvolávání konfliktů. Proč by nyní dohoda platit měla?“ ptá se deník Pravda.

„Pokud k tomu připočteme Matovičovy charakterové rysy (které ze dne na den nepominou), dlouhou životnost zrekonstruované vládě není možné předpovídat. Nešlo však o stabilitu, ale o politické přežití a moc,“ dodal list.

Web aktuality.sk lakonicky konstatoval, že z premiéra Matoviče se stává tandem Matovič-Heger: „S nejasnými kompetencemi, kdo a jak bude komu šéfovat. Nikoliv papírově, ale opravdu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám