Hlavní obsah

Po Čapím hnízdě se OLAF zajímá i o zetě maďarského premiéra

Právo, ivi

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) se po rodině českého premiéra Andreje Babiše zajímá už i o rodinu maďarského premiéra Viktora Orbána. Jeho zeť István Tiborcz totiž vlastnil firmu Elios, která dostávala výhodné veřejné zakázky. Po upozornění OLAF věc vyšetřují maďarské úřady.

Foto: facebook Viktora Orbána

István Tiborcz a Viktor Orbán

Článek

Firma Elios v letech 2009 až 2014 modernizovala veřejné osvětlení v řadě maďarských měst a obcí za finanční podpory Evropské unie. Například v roce 2010 ve městě Hódmezővásárhely se do tendru na obnovení veřejné osvětlení přihlásily tři firmy. Dvě byly z různých důvodů ze soutěže vyloučeny a objednávku dostala firma Elios. Podobných případů bylo víc.

Nyní hrozí, že Maďarsko bude muset vrátit 40 miliónů eur (přes miliardu korun). OLAF totiž našel vážné nesrovnalosti v získávání některých ze zmíněných veřejných zakázek. Existuje podezření, že tyto zakázky byly šité na míru Tiborczovy firmy.

Miklós Ligeti z Transparency International Maďarsko v televizi Hír TV řekl, že na základě upozornění OLAF maďarská prokuratura iniciovala vyšetřování případu.

„Orbánův zeť vystoupil z firmy Elios až v roce 2015,“ připomněla televize.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fotbalový stadión v obci Felcsút

Podle informací v médiích v zemi získávají značné procento veřejných zakázek firmy podnikatelů blízkých vládní straně FIDESZ. Patří mezi ně nejen Orbánův zeť, ale také například Lőrincz Mészáros, starosta obce Felcsút, kde Orbán vyrůstal.

V obci vyrostl například ultramoderní fotbalový stadion s kapacitou 3 500 míst, přitom Felcsút nemá ani 2 000 obyvatel. Z eurofondů zde byla vybudovaná rovněž vyhlídková úzkokolejka, kterou však využívá minimum lidí.

Foto: MTI

Vyhlídková železnice v obci Felcsút

List Financial Times konstatuje, že Orbán si tímto buduje novou generaci oligarchů, kteří mu budou zavázáni. Deník Wall Stret Journal napsal, že zprávu OLAF o kauze Orbánova zetě doručili do Budapešti, ale maďarské úřady ji nezveřejnily. I v tom je tento případ podobný českému Čapímu hnízdu.

OLAF vyšetřoval také podezřelé získání dotací na farmu Čapí hnízdo, která je spojována s Agrofertem v té době vlastněným českým premiérem Andrejem Babišem.

Babiš a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek jsou obviněni kvůli 50miliónové dotaci pro Čapí hnízdo, kterou farma čerpala z evropských fondů. Policie je chce trestně stíhat kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Oba politici dlouhodobě tvrdí, že kauza je účelová a zmanipulovaná. Babiš dokonce na půdě Sněmovny prohlásil, že trestní stíhání na něj někdo objednal. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám