Hlavní obsah

Platí ho Rusko? Na extremistu Kotlebu ukázal obviněný polský politik

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Extrémně pravicová Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby by mohla být financována z Moskvy. Na tuto možnost před časem upozornila polská tajná služba. Příslušné slovenské orgány ji zatím nevyvrátily, ani nepotvrdily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Kotleba

Článek

Polská tajná služba obvinila letos v květnu ze špionáže proruského politika Mariusze Piskorského. Ptali se ho také na Kotlebu a ten byl na základě Piskorského výpovědi zařazen na seznam politiků, kteří mají být placeni ruskými tajnými službami.

Jak konstatoval deník Sme, slovenské bezpečnostní složky ani po dvou měsících nechtějí prozradit, zda Kotlebu na základě informací z Polska vyšetřují ze špionáže a z přijímání peněz ze zahraničí.

„Slovenská informační služba na vaše otázky týkající se konkrétních osob ani při nejlepší vůli nemůže odpovědět, protože by mohla porušit platné zákony,“ uvedl mluvčí slovenské tajné služby Alexander Kurtanský. V podobném stylu reagovalo také slovenské policejní prezidium.

Peníze z Rakouska?

Slovenská informační služba (SIS) přitom ve své výroční zprávě za loňský rok píše o ovlivňování veřejného mínění Ruskem. „V kontextu přetrvávajícího napětí ve vztazích Ruské federace se Západem věnovala SIS pozornost problematice snah Ruské federace o ovlivňování veřejného mínění ve Slovenské republice a subjektům, které se na těchto aktivitách podílely,“ píše se ve zprávě.

Bezpečnostní analytik Jaroslav Naď se domnívá, že oficiální státní složky už možná disponují relevantními informacemi o financování LSNS ze zahraničí. Deník Sme se v této souvislosti odvolává na informace z bezpečnostního prostředí, které naznačují, že jistá rakouská firma převedla peníze z Moskvy na slovenské účty, z nichž se pak údajně financovala předvolební kampaň Kotlebovy strany.

LSNS přijímání finančních prostředků ze zahraničí odmítá. „Jedná se konspirační výmysly s cílem diskreditovat naši stranu,“ uvedl místopředseda LSNS Milan Uhrík.

LSNS získala v březnových volbách 200 tisíc hlasů a dostala se do slovenského parlamentu.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Reklama

Výběr článků

Načítám