Hlavní obsah

PiS pospíchá s vítězným obloukem ve Varšavě

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Vládní Právo a spravedlnost (PiS) chce v hlavním městě Polska v bleskovém tempu postavit vítězný oblouk na počest stého výročí bitvy u Varšavy, v níž polská vojska v srpnu 1920 porazila Rudou armádu. „Monument by měl být velký, protože i vítězství Poláků bylo velké, mělo evropský, ba celosvětový význam,“ shodují se politici PiS. Opačný názor sdílí nejen opozice, ale i historici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Polský prezident Andrzej Duda stavbu oblouku podporuje.

Článek

„Poláci před sto lety zachránili nejen svou vlast, ale celý kontinent. Bez jejich statečnosti a odvahy by dnes nebylo nejen nás, ale ani Evropy,“ prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki. V podobném duchu se vyjádřil i prezident Andrzej Duda, když řekl, že „bitva o Varšavu byla jednou z největších a nejdůležitějších ve světových dějinách“.

Má být hotov a osm měsíců

„Nejsvětější Panna Maria podpořila své chlapce ve vítězném boji u Varšavy a učinila tak neopakovatelný zázrak na Visle, neboť nebýt jeho, kde by se zastavila Rudá armáda – v Berlíně, Paříži, či až v Madridu?“ položil si otázku Duda.

Jaroslaw Selin, jeden z ideologů PiS a náměstek ministra kultury, v televizi TVP vyjádřil přesvědčení, že vítězný oblouk povstane v centru Varšavy do 15. srpna 2020, tedy za necelých osm měsíců. „Poláci tehdy zachránili západní civilizaci před totálním barbarstvím. Téměř bez pomoci jiných jsme odrazili bolševický útok na celou civilizaci,“ dodal.

Vítězný oblouk má být 150–200 metrů vysoký a 50 metrů široký. Podle jednoho z návrhů by měl stát ve středu řeky Visly, podle jiného, zřejmě schůdnějšího, na náměstí Na Rozdrozu.

„Polsko nepotřebuje další pomník, který nikomu a ničemu i tak neposlouží,“ reagoval europoslanec Robert Biedron, lídr opoziční strany Wiosna (Jaro). Upozornil, že v zemi živoří 5,5 milionu lidí pod hranicí sociálního minima, s příjmem nižším než 810 zlotých (4,8 tisíce Kč), a jen za uplynulý rok jejich počet stoupl téměř o půl milionu.

Evropa si ani nevšimla

Finsko na sté výročí nezá­vislosti vybudovalo veřejnou knihovnu – ta by podle Bie­drona Polákům jistě prospěla daleko víc.

„Je sice možné donekonečna opakovat, že v roce 1920 jsme zachránili celou Evropu, je třeba ale také vědět, že Evropa si toho vůbec nevšimla,“ informoval ironicky portál oko.press.

Historik Adam Leszczynski mimo jiné podotýká, že vítězství mělo nepochybně pro Polsko historický význam, ale „naše pravice je zvyklá zdůrazňovat, že jsme ochránili Evropu před invazí barbarů, a nelíbí se jí, že Evropa si na tento významný čin Poláků nepamatuje“. Historie totiž přinesla dostatek důkazů, které potvrzují, že o celosvětovém významu a dopadu bitvy o Varšavu se dá pochybovat, dodal Leszczynski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám