Hlavní obsah

Pětice Čechů uvízla v rakouských Alpách, do bezpečí je dostali až záchranáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klagenfurt

Nedostatečné vybavení na vysokohorskou túru a podcenění terénu dostaly do problému pětici Čechů v rakouských Alpách. Češi vyrazili z v sobotu ráno pouze s trekovým vybavením z chaty Kolm Saigurn na túru do alpského terénu ve Vysokých Taurech, napsal list Kronen Zeitung. Nakonec jim pomáhali záchranáři.

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Hoher Sonnblick ve Vysokých Taurech.

Článek

Češi chtěli dosáhnout chaty Zittelhaus na vrcholu Hoher Sonnblick, který je v nadmořské výšce 3106 metrů. Ve skupině byly podle tohoto zdroje tři ženy a dva muži ve věku od 41 do 57 let. V létě se na horu chodí i přes ledovec Kleinfleisskees.

Skupina se na něj neodvážila kvůli nedostatečnému vybavení. V mlze pak měla problém se zorientovat a po sedmé hodině večer zavolala o pomoc.

Zalarmována byla alpská policie i letecká služba v Klagenfurtu. Policisté se se skupinou spojili a určili její polohu díky údajům GPS. Kolem deváté hodiny pak posádka policejního vrtulníku skupinu spatřila asi 200 metrů pod chatou Zittelhaus.

Vzhledem ke špatným podmínkám nebylo možné přistát, ale ke skupině se dostalo několik záchranářů a s Čechy se setkali před půlnocí. Celou skupinu pak dostali bezpečně do údolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám