Hlavní obsah

Pět scénářů pro Německo. Nejhorší pro letošek počítá s pěti milióny migrantů

Pokud se země Evropské unie dohodnou s Tureckem na řešení migrační krize, neznamená to, že se do Evropy naráz přestanou valit davy běženců, upozorňují analytici z institutu Freiburger Denkfabrik SAT. O jejich studii informoval Die Welt. Varují, že do konce letošního roku by mohlo do Německa dorazit dalších 5,3 miliónu lidí. Vloni jich bylo 1,1 miliónu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Institut se dosud věnoval především ekonomickým analýzám a vytváření hospodářských modelů, které si u něj objednávaly pojišťovny, automobilky, průmyslové podniky, firmy z maloobchodu nebo provozovatelé letišť. Společnost vypracované modely v rámci uprchlické krize představila na akci Strategy Forum v Mnichově.

Vědci z ústavu ve Freiburgu vypracovali pět modelů, které mohou nastat, popřípadě jejich kombinace, v následujících měsících. Zapojení Turecka do řešení migrace je podle analytiků nedostatečné a problém řeší jen částečně. Další masu běženců totiž „vyprodukují“ eskalující konflikty v Africe a migranti budou k cestám do Evropy místo uzavřené balkánské cesty využívat nových tras.

Varianta 1: Dohoda s Tureckem

Kancléřka Angela Merkelová sází v současné uprchlické krizi na Turecko. Bezpečnostní analytici institutu SAT upozorňují, že toto řešení prosazované státníky evropské osmadvacítky neznamená, že do západní Evropy, respektive do Německa přestanou běženci proudit. Podle této prognózy by jich měl do konce letošního roku v Německu být další milión.

Dohoda s Tureckem totiž neřeší konflikt v Sýrii, který bude podle tohoto modelu pokračovat, varují experti. Vedle Syřanů budou do Evropy proudit také Afghánci a Pákistánci. Migranti budou využívat k cestám na starý kontinent trasy přes severní Afriku nebo Kavkaz.

Číslo 2,1 miliónu (zahrnuje i uprchlíky, kteří dorazili loni) je podle institutu maximální počet. „Musíme ale počítat vždy v maximálních číslech, abychom byli připraveni na nejhorší varianty,“ uvedl šéf výzkumného týmu Thomas Arzt.

Varianta 2: Mír v Sýrii

Problémem je Sýrie, tvrdí evropští politici. Konec občanské války ale neznamená, že nebudou růst počty uprchlíků, upozorňuje ústav SAT. Pokud by dnešním dnem válka v Sýrii skončila, dorazilo by ještě letos do Německa asi 800 tisíc lidí, byli by to především Iráčané a Afghánci.

Varianta 3: Občanská válka bude pokračovat

Občanská válka v Sýrii bude pokračovat a příliv uprchlíků se nesníží. Takzvaná balkánská cesta bude uzavřena, do Evropy se dostanou pouze migranti ze Sýrie a Iráku. Pokud by se tento scénář naplnil, v Německu by letos přibylo asi 1,2 miliónu lidí z těchto zemí. Migranti odjinud budou připlouvat do Itálie.

Varianta 4: Nové konflikty v Africe

Uprchlickou vlnu budou „živit“ eskalující problémy v Africe. Je to především Nigérie s katastrofálním hospodářstvím a nezvládnutými problémy s islamistickými radikály z Boko Haram. K tomu se přidávají země jako například Súdán nebo Kongo. Křižovatkou této migrační vlny se stane nestabilní Libye, odkud budou lidé vyplouvat a přes Španělsko a Itálii se pokusí dostat do Německa.

Pokud se naplní tento scénář vývoje, do konce letošního roku dorazí do Německa dalších 2,6 miliónu migrantů.

Varianta 5: Otevřené hranice

Pokud zůstanou vnitřní hranice schengenského prostoru otevřené a nepodaří se vyřešit žádný z hrozících konfliktů, institut ve Freiburgu počítá s tím, že v Německu přibude do konce letošního roku 5,3 miliónu uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám