Hlavní obsah

Pasažéry taxi, které šoféroval norský premiér, najmula pro kampaň strana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský premiér Jens Stoltenberg se ocitl pod palbou kritiky za video, v němž zasedl inkognito za volant taxi, aby si vyslechl, co si občané doopravdy myslí. Videonahrávka byla totiž ve skutečnosti natočena v rámci předvolební kampaně Norské dělnické strany a někteří pasažéři dostali za účinkování zaplaceno. Napsal to deník The Daily Telegraph.

Norský premiér dělal v Oslu taxikáře

 
Článek

„Bylo to pět řadových občanů, kterých jsme se zeptali, zda jsou ochotni se zúčastnit kampaně pro Norskou stranu práce. Předem nevěděli nic, než že je nabere taxi,“ řekla agentuře AFP mluvčí labouristů Pia Gulbrandsenová.

„Jejich spontánní reakce v okamžiku, kdy si všimli, že řidičem je premiér, nebyla hraná,“ dodala Gulbrandsenová. Každý z účastníků dostal 500 norských korun (1700 Kč) od produkční společnosti Try, v jejímž čele stojí údajně dobrý premiérův přítel Kjetil Try.

Do premiéra se pustil i bulvární deník Verdens Gang otázkou, jak mohla taxikářská zkušenost premiérovi pomoci vyslechnout lidi mluvit od srdce, když většinu z nich vybrala jeho produkční společnost.

„Nikdo z těch, kdo nasedli do taxíku, nevěděl, že ho řídím já. A o to šlo,“ odpověděl Stoltenberg. O honoráři pasažérům za účinkování prý nebyl informován.

„Dozvěděl jsem se to až později. Bylo to rozhodnutí produkční společnosti. Řekli mi, že je to tak běžné, a já jim věřil,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám