Hlavní obsah

Parlamentní volby v Litvě vyhráli opoziční konzervativci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILNIUS

I nedělní druhé kolo parlamentních voleb v Litvě vyhráli opoziční konzervativci. Podle oficiálních konečných výsledků výrazně porazili dosud vládnoucí sociální demokraty a mohli by poprvé od roku 2000 znovu řídit zemi v rámci koaliční vlády.

Článek

Opoziční pravicový Vlastenecký svaz (TK) bývalého premiéra Andriuse Kubiliuse celkem 44 křesel ve 141členném parlamentu. Sociální demokracie premiéra Gediminase Kirkilase skončila na druhém místě se ziskem 26 mandátů.

Ani celkové vítězství TK ale nestačí na to, aby tato strana mohla sama sestavit vládu. Výsledky voleb podle agentury AP signalizují návrat koaliční vlády pravého středu v této pobaltské zemi. Tu se budou konzervativci podle očekávání snažit zformovat se třemi menšími stranami na této straně politického spektra.

Mezi potenciálními spojenci Kubiliusova TK figuruje zejména nováček na litevské politické scéně, Lidová strana obrody v čele s televizním producentem Arunasem Valinskasem. Ta se postarala o opravdové překvapení v prvním volebním kole před dvěma týdny, kdy se umístila na druhé pozici. Po nedělním druhém kole o jednu příčku klesla a celkem bude mít v parlamentu 16 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám