Hlavní obsah

Papeže Jana Pavla II. chtěla tajná služba vydírat důkazem o milence

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Bývalá polská tajná služba (SB) chtěla při návštěvě papeže Jana Pavla II. v roce 1983 vydírat nejvyššího představitele katolíků a donutit ho k ústupkům.

Foto: Profimedia.cz

Papež Jan Pavel II. na fotografii z roku 1979

Článek

Pokud by papež, vlastním jménem Karol Wojtyla (1920 až 2005), odmítl, chtěli ho kompromitovat před světem lživým důkazem, že vede bouřlivý život, a má dokonce milenku. Intriky však v poslední chvíli selhaly.

V článku Měl papež Jan Pavel II. milenku? polský deník Fakt nyní podrobně popsal zákulisí události před 30 lety. Z odtajněných záznamů SB vyplývá, že Wojtylu nebylo možné kompromitovat přes alkohol či peníze, ale jen přes něžné pohlaví.

V době, kdy Wojtyla ještě jako kardinál působil v Krakově, se totiž běžně setkával se ženami na veřejnosti, což tehdy nebylo u duchovních zvykem. Tajná služba zjistila, že Wojtyla měl už od 60. let velmi dobré a blízké vztahy s Irenou Kinaszewskou – pomáhal jí při rozvodu, s dítětem a také jí zařídil práci v katolickém Tygodniku Powszechnem.

Agenti jí v bytě namontovali odposlech a zjistili, že si píše deník. Ten jí později ukradli. Agent Grzegorz Piotrowski pak na psacím stroji udělal do deníku zásahy v podobě vyznání lásky Ireny k tehdejšímu kardinálovi.

Akce odvolaná v poslední chvíli

Když byl deník kompletně „zrestaurován“, SB předstírala vloupání do Irenina bytu a přivolaná policie tam tento zfalšovaný zápisník našla. „Milostným deníkem chtěla tajná služba v roce 1983 papeže vydírat při jeho návštěvě v Polsku,“ shrnul Fakt.

Operace SB nakonec pro papeže skončila dobře. Agent Piotrowski (o rok později se smutně proslavil při vraždě kněze Solidarity Jerzyho Popieluszka a dostal 25 let) se z radosti nad tím, jak dobře je akce připravená, zpil a havaroval se služebním vozem v centru Krakova.

„Havárii vidělo mnoho svědků a po městě se šířily informace o alkoholickém řádění agentů. SB dostala strach, že dojde k prozrazení akce, a na poslední chvíli ji odvolala,“ napsal deník.

„O Janu Pavlu II., který stál v čele církve od roku 1978, tedy 27 let, koluje na antiklerikálních fórech množství ,zaručených’ zpráv o jeho údajných milenkách a potomcích,“ dodal Fakt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám