Hlavní obsah

Papeže chce nečekaně opustit jeho nejbližší důvěrník a možný nástupce

Po dvanácti letech ve funkci nejvyššího vatikánského kardinála a pěti letech v čele vatikánského Dikasteria pro podporu integrálního lidského rozvoje nabídl Peter Turkson (73) papeži Františkovi (85) rezignaci.

Foto: Max Rossi, Reuters

Vatikánský kardinál Peter Turkson

Článek

Vatikán se ke zprávám nevyjádřil a do nedělního večera papež naprosto neočekávanou rezignaci jediného Afričana, který v současné době vede významný vatikánský úřad a o němž se hovořilo jako o možném budoucím papeži, nepřijal.

Papež František v roce 2016 oznámil vytvoření Dikasteria pro podporu integrálního lidského rozvoje, které sloučilo čtyři dřívější papežské úřady. Dikasterium, úřad zřízený římskou kurií, se zejména díky zaměření na ekologii, migraci a ekonomickou spravedlnost zabývá mnoha tématy, která jsou Františkovi nejbližší.

Zeman popřál papeži a opět ho pozval do Česka

Domácí

„Není žádným tajemstvím, že kardinál Turkson byl papežovým nejbližším důvěrníkem, možná i jediným,“ napsal v listě La Stampa Giovanni Terlucci (66), který desítky let sleduje vatikánské dění.

Je už unaven?

V červnu František požádal chicagského kardinála Blase Cupicha (72), aby provedl interní kontrolu dikasterií v rámci běžného dohledu nad činností úřadů.

Nejmenovaný zdroj uvedl, že Turksona, jemuž zbývají dva roky do povinného odchodu do důchodu, „už vyčerpaly“ vnitřní spory uvnitř Svatého stolce.

Děkuji, vzkázal papež médiím za odhalování pedofilů v církvi

Evropa

Turksonova rezignace by znamenala, že Vatikán, po odchodu guinejského kardinála Roberta Saraha (76) na začátku tohoto roku, již nebude mít v čele svých úřadů žádného Afričana.

Reklama

Výběr článků

Načítám