Hlavní obsah

Papež v poselství Urbi et orbi vyzval k míru

Vatikán

Papež František v tradičním vánočním poselství vyzval k ukončení konfliktů zejména v zemích Blízkého východu. Zmínil Sýrii, Irák, Jemen, Libanon, Svatou zemi, ale i některé africké státy. Připomněl také humanitární krizi ve Venezuele či nedořešený konflikt na Ukrajině. Tradiční poselství Městu a světu (Urbi et orbi) papež pronáší o Vánocích a také o Velikonocích.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež František pronáší své poselství z balkónu svatopetrské baziliky ve Vatikánu.

Článek

"V osobních, rodinných a společenských vztazích vládne temnota, Kristovo světlo je ale jasnější. V ekonomických, geopolitických a ekologických konfliktech vládne temnota, Kristovo světlo je ale pořád jasnější," uvedla hlava katolické církve v poselství proneseném z balkonu Svatopetrské baziliky.

Před ní se na náměstí shromáždily tisíce věřících. Změna k lepšímu musí podle papeže začít v srdci každého z nás.

Jako už mnohokrát dříve se František i ve středu postavil na obranu uprchlíků. "Nespravedlnost je nutí vydávat se přes pouště a přes moře, která se stávají jejich hřbitovem. Nespravedlnost je nutí podstupovat různé formy zneužívání, zotročování a mučení v nelidských detenčních táborech. Nespravedlnost je vyhání z míst, kde by mohli mít naději na důstojný život, ale místo toho narážejí na zdi lhostejnosti," řekl.

Ačkoli svět trpí obrovskými problémy, k nápravě nespravedlností není třeba podle papeže chodit daleko. Se změnami k lepšímu mohou lidé začít ve svých domovských komunitách.

Papež má nové auto. Jeho značku byste neuhodli

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám