Hlavní obsah

Papež má nové auto. Jeho značku byste neuhodli

Novinky, fra

Papež František zavítal v červnu na třídenní návštěvu Rumunska. A aby tam nemusel kráčet pěšky, dostal speciální auto. Není to však Mercedes, nýbrž upravená Dacia Duster, samozřejmě v andělsky bílé barvě. Nyní mu byla dopravena do Vatikánu.

Foto: Dacia

Nový papamobil je Dacia Duster

Článek

Papež František, na rozdíl od amerického prezidenta, s sebou nevozí všude svoje pancéřovaná auta. Spokojí se i s malým fiátkem, jak už několikrát prokázal. Jenže oficiální návštěva papeže v Rumunsku je slavnostní akt a na ten je třeba slavnostní vozidlo.

Jak ukazují fotky, základem pro nový papamobil se stala Dacia Duster. Spolupracovala na ní divize Dacia Special a karosárna Romturingia. Vybrali bílý vůz, kterému dost zásadně předělali interiér. Je sice stále pětimístný, ale klasická lavice vzadu byla nahrazena speciálními sedadly, z nichž to prostřední je určené pro Papeže.

Foto: Dacia

Papež František má už několik různých vozů předělaných na papamobil – od Mercedesu G až po Isuzu.

Je to poněkud pohodlnější křeslo, než má sériový vůz, a je obšité světle béžovou kůží. Dacia však bohužel nezveřejnila fotografie interiéru vozu.

Auto také dostalo speciální otevírací střechu a odnímatelnou skleněnou nástavbu. Navíc má sníženou světlou výšku o 30 mm, aby se snáze nastupovalo. A třebaže návštěva papeže v Rumunsku se odehrála v červnu, nyní byl vůz doručen do Vatikánu.

Test Dacie Duster 1,3 TCe: Hrdina českého venkova

AutoMoto

Duster je dnes pro značku nejdůležitějším modelem. Je to zcela jednoznačně nejprodávanější auto, vždyť v EU se třeba v srpnu vyšvihlo na druhé místo za Volkswagen Golf. Ovšem Dacia má jiný problém. Ostatní řady vůbec netáhnou a za stejné období tak v EU obsadila značka jako celek až deváté místo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám