Hlavní obsah

Papež promluvil v Reichstagu a přijel na olympijský stadión, vítán i odmítán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Benedikt XVI. jako první papež promluvil v německém parlamentu. V napjatě očekávaném projevu zdůraznil význam práva pro politiky a varoval před jeho zneužíváním. Několik desítek poslanců levicové opozice jeho vystoupení bojkotovalo a další přišli ozdobeni rudými stužkami symbolizujícími kampaň proti AIDS.

Článek

V parlamentu, kde se napřed vydal ke špatnému řečništi, papež připomněl zkušenost Němců s nacismem a řekl, že "politik musí sloužit právu." Za nacismu se "moc proti právu postavila". Nacisty označil za bandu zlodějů.

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Papež při projevu ve Spolkovém sněmu

V projevu prokládaném citáty z Bible varoval před vědou bez morálky a ocenil ekologické hnutí. Za jeho slova se mu dostalo od přítomných politiků a hostů dlouhotrvajícího potlesku.

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Papež při projevu ve Spolkovém sněmu

Nevyslechli si je však všichni poslanci. V řadách sociálních demokratů, Zelených a Levice jich několik desítek chybělo. Patřili asi ke stovce zákonodárců, která již předem avizovala, že projev bude bojkotovat. Další  odešli na začátku proslovu.

Někteří z těchto poslanců se připojili k demonstraci proti návštěvě papeže, která pochodovala centrem Berlína.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Odpůrci návštěvy papeže v centru Berlína

Odpoledne přijel v papamobilu na berlínský olympijský stadión zbudovaný nacisty, kde se koná eucharistie.

Té se účastnilo několik tisíc lidí. Uspořádala ji Unie lesbiček a gayů v Německu (LSVD) pod heslem „žádná moc dogmatu“. Účastníci protestu nesli transparenty s hesly Homofobie zabíjí a 2000 let církevních zločinů stačilo, oddělte církev od státu.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Odpůrci návštěvy papeže v centru Berlína

Mnohým vadilo, že Benedikt mluvil v parlamentu, kde nevystupoval jako hlava státu, ale církve.

Během dne se také setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Čtyřiaosmdesátiletý papež dorazil do Německa v době, kdy se tamní katolická církev těžce vzpamatovává ze skandálu s dlouholetým zneužíváním nezletilých na církevních školách a internátech. Z církve vystoupilo přes 180 000 Němců. Ještě před příletem papež všechny ujistil, že se církev snaží o nápravu. Vyjádřil také pochopení pro demonstrace proti jeho příjezdu, které jsou podle něj "ve svobodné společnosti normální".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám