Hlavní obsah

Papež ocenil boj Britů proti nacistům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Papež Benedikt XVI. na závěr své historické návštěvy Velké Británie v neděli sloužil mši v Birminghamu. Blahořečil při ní teologa Johna Henryho Newmana a u příležitosti 70. výročí bitvy o Británii ocenil boj Britů proti nacistickému Německu.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

„Pro mne jako jednoho z těch, kdo zažili a trpěli v temných dnech nacistického režimu v Německu, je velmi dojemné, že jsem při této příležitosti tady s vámi, a mohu si připomenout spoustu vašich spoluobčanů, kteří obětovali své životy a odvážně vzdorovali silám této odporné ideologie,“ řekl papež.

Pozorovatelé to hodnotí jako snahu o smíření. Papež byl v mládí nucen sloužit v řadách mládežnické organizace Hitlerjugend. Přední znalec Vatikánu John Allen na CNN připomněl, že Benedikt XVI. narozdíl od svého předchůdce Jana Pavla II. o svém životě na veřejnosti hovoří zřídka.

Na mši pod otevřeným nebem se v Birminghamu sešlo přes 50 000 lidí. Papež při ní blahořečil teologa z 19. století, kardinála Johna Henryho Newmana.

Benediktova návštěva Británie v neděli končí. Byla to vůbec první oficiální návštěva papeže království v dějinách.

Reklama

Související články

Susan Boylová zazpívala papeži, splnila si sen

„Je to něco, o čem jsem vždy snila, je to něco, co jsem vždy chtěla, a dnes jsem tady a konečně mám šanci to udělat,“ svěřila se rozechvělá Susan Boylová...

Zametači ulic měli chystat útok na papeže

V Londýně byla v pátek zatčeno šest mužů, kteří podle úřadů mohli představovat hrozbu vůči papeži. Benedikt XVI. je od čtvrtka na historicky první oficiální...

Výběr článků

Načítám