Hlavní obsah

Papež nechce mít z církve jen tak nějakou nevládní organizaci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František v první den výkonu svého pontifikátu v Sixtinské kapli ve Vatikánu varoval shromážděné kardinály, že se z katolické církve stane pouhá „nevládní organizace poskytující útěchu“, nedojde-li k její spirituální obnově. Takový stav by podle papeže mohl vést ke zhroucení církve, uvedla BBC.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež František

Článek

„Pokud se nesvěříme Kristovi, co s námi bude? Skončíme jako nějaká nevládní organizace poskytující útěchu. To, co by se stalo, by bylo, jako když děti staví zámky v písku, a ty se pak zhroutí,“ řekl František.

Papež svými slovy o potřebě duchovní obnovy potvrdil svůj příklon k tradicionalismu. Pozorovatelé v něm ale spatřují také naději na reformu byrokracie ve Vatikánu.

Odmítl limuzínu a šel zaplatit účet za pokoj

Šestasedmdesátiletý František, první papež z Latinské Ameriky, hned ve čtvrtek upoutal pozornost odmítnutím zvláštního vozu a bezpečnostních opatření pro svoji osobu cestou do římské baziliky Panny Marie Sněžné.

Po návratu do Vatikánu se zastavil v ubytovně, kde přebýval před konkláve, které ho dosadilo na papežský stolec. „Zabalil si tašky a pak šel zaplatit účet za pokoj, aby šel příkladem,“ popsal vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež František má jen jednu plíci

Světový tisk věnuje velkou pozornost zdravotnímu stavu nového papeže, protože jeho předchůdce Benedikt XVI. opustil letos v únoru svůj post oficiálně právě...

Výběr článků

Načítám