Hlavní obsah

Paní Hitlerová. Turecký deník vyobrazil Merkelovou jako nacistického diktátora

Ankara
Aktualizováno

Mezi Tureckem a západoevropskými zeměmi to víc než vře. Poté, co turecký prezident ve čtvrtek prohlásil, že začíná „válka mezi křížem a půlměsícem“, a hovořil o křižácích, turecký provládní deník Güneş zveřejnil na titulní straně fotomontáž zpodobňující německou kancléřku Angelu Merkelovou jako nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Foto: Profimedia.cz

Titulní strana deníku Güneş s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

Pravicově orientovaný bulvární deník spolkovou kancléřku vyobrazil v nacistické uniformě s hitlerovským knírkem a titulkem „paní Hitlerová”. Merkelovou krom toho nazval „odpornou tetou“ a přidal i hákový kříž.

Německo podle deníku Güneş zneužívá Rakousko, Nizozemsko a Belgii jako svůj dvorek. „Německo, které má otevřenou náruč vůči teroristům, se snaží poštvat celou Evropu proti Turecku,“ napsal list Güneş.

K Hitlerovi přirovnal deník Güneş Merkelovou dva dny poté, co se německý bulvární deník Bild opřel do tureckého prezidenta Recepa Erdogana. „Bild říká Erdoganovi pravdu do očí – nejsi demokrat, škodíš své zemi,“ napsal německý list.

K ještě ostřejším prohlášením se ale ve čtvrtek odhodlal přímo Erdogan. „Moji milí bratři, začala bitva mezi křížem a půlměsícem. Nemůže to mít jiné vysvětlení,“ hřímal Erdogan.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Turkofobie je na vzestupu

Také turecký prezident Recep Erdogan svou rétoriku prakticky každý den přitvrzuje. Nizozemce například nařkl z toho, že spáchali masakr v bosenské Srebrenici. [celá zpráva] „Evropskými ulicemi pochoduje fašismus, Evropa se utopí ve svých vlastních slzách. Turkofobie je na vzestupu. Islamofobie vzrůstá,“ řekl Erdogan v jednom ze svých projevů. [celá zpráva]

Za vyhrocením vztahů s EU, od níž Turecko požaduje bezvízový styk, stojí mimo jiné spory s Nizozemskem a Německem, v nichž nemohlo vystoupit několik tureckých politiků, kteří propagují chystané změny ústavy. Ankara následně obě země přirovnala k nacistům a fašistům.

Už jednou za Hitlera byla

Není to poprvé, kdy turecká média připodobnila Merkelovou k Hitlerovi. Několik tureckých deníků vyobrazilo německou kancléřku s knírkem nacistického vůdce už v červnu loňského roku.

Tehdy reagovaly na to, že Německo uznalo, že byl masakr Arménů Osmanskou říší genocidou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám