Hlavní obsah

Pandemie potrvá do roku 2024, když se nezrychlí vakcinace, varoval francouzský ministr

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Francouzský ministr zahraničí Jean–Yves Le Drian během setkání nejvyspělejších zemí G7 varoval, že pokud se nezvýší produkce vakcín, bude pandemie trvat až do roku 2024. Varoval především před možnými dopady v Africe. Kriizoval také očkovací propagandu prováděnou některými zeměmi, aniž by je však jmenoval.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian

Článek

„Pokud budeme pokračovat tímto tempem, nebude tu globální imunita do roku 2024,“ řekl Le Drian listu The Guardian. „Budeme muset s rouškami, testy, omezeními a strachy čekat do roku 2024? Nemyslím si, že toto je řešení pro nás a pro svět,” řekl ministr.

„Imunita proti covid-19 nebude, dokud nebude dosaženo globální imunity. Můžeme se radovat z pokroku očkování v každé z našich zemí a je velmi dobré, že se Spojené království z toho může taky radovat, ale je to jen krok ke globální imunitě,“ upozornil Le Drian. Současně varoval: „Virus se všemi svými variantami nás bude provázet tak dlouho, dokud nedosáhneme globální imunity.“

Babiš: Příští týden by se mohli začít k očkování hlásit lidé nad 45 let

Koronavirus

Iniciativa Covax, určená na pomoc chudším zemím s očkováním, potřebuje větší impuls. V rámci Covaxu se mají rozdělit dvě miliardy dávek, z toho 1,3 miliardy letos. Podle něj má zatím Covax prostředky, ale brzy dojdou a stěžoval si, že se větší úsilí věnuje očkovací propagandě některých zemí.

Děti by se proti covidu mohly očkovat na podzim

Domácí

„Řada zemí používá očkování jako propagandu a nástroj vlivu. Některé země dopraví desítky tisíc dávek na letiště a říkají ´Jsme velmi dobří´. Pak odejdou a říkají ´Jsme skvělá země, jednáme solidárně,“ kritizoval.

Vakcínu od Pfizeru v Kanadě schválili i pro děti starší 12 let

Amerika

Šéfové států G7 ale musí podle něj jít dál. „Musíme urychlit distribuci. Musíme v rámci G7 jít dál s Afričany a vytvořit strategii pro výrobní kapacity v Africe,“ upozornil Le Drian a pokračoval: „Musíme udělat více, aby se vakcíny dostaly ke správným lidem. Není to jen otázka solidarity. Je to záležitost našich vlastních zájmů.“

Podle Le Driana není hlavním problémem uvolnění patentů, aby se daly vyrábět levější kopie vakcín, tak tvrdí šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Nemyslím si, že otázkou číslo jedna jsou patenty. Myslím si, že otázkou číslo jedna je výroba. Můžeme jednat o patentech, ale naléhavá je výroba.“

Reklama

Výběr článků

Načítám