Hlavní obsah

Pakt Stalina s Hitlerem byl v pořádku, řekl Putin

Novinky, rei
Moskva

Na smlouvě o neútočení mezi nacistickým Německem a Stalinovým Sovětským svazem nebylo nic špatného, řekl ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin při setkání s mladými ruskými historiky. Zmíněný pakt Molotov-Ribbentrop obsahoval tajný dodatek o rozdělení Polska oběma zeměmi.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Období začátku druhé světové války je potřeba řádně zkoumat, stejně jako ta ostatní, řekl Putin historikům na setkání, jehož kompletní záznam Kreml zveřejnil. „Proč? Protože ani toto období není bez zajímavostí,“ uvedl.

V té souvislosti ruský prezident připomněl, že ačkoliv tušil, že to nebude stačit, chtěl Západ uzavřít s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem smír, když mu po Rakousku dovolil anektovat československé pohraničí a později celé Československo. Západní historici se podle Putina dodnes snaží „umlčet“ fakta o Mnichovské dohodě, která stvrdila připojení Sudet k Německu.

„Když se (britský premiér) Chamberlain vrátil do Londýna, zamával kusem papíru a řekl: ‘Zajistil jsem vám mír’,“ připomněl Putin. „Myslím, že k tomu někde malé skupině lidí řekl (pozdější Chamberlainův nástupce) Churchill: ‘To je konec, teď je válka nevyhnutelná’,” dodal ruský prezident. Kompromis s agresorem nezabránil světové válce “a někteří lidé to věděli”.

Takové byly způsoby

„Řádný výzkum musí ukázat, že takové byly tehdy metody zahraniční politiky,“ poznamenal dále Putin a pozastavil se nad tím, proč tedy tolik vadí dohoda o neútočení, kterou v srpnu 1939 podepsali ministři zahraničních věcí Německa a SSSR Joachim von Ribbentrop a Vjačeslav Michajlovič Molotov.

„Sovětský svaz podepsal s Německem smlouvu o neútočení. Lidé říkají: ‘To je zlé‘. Ale co je na tom špatného, že Sovětský svaz nechtěl bojovat?,” prohlásil Putin a dodal, že i kdyby Sověti věděli o nevyhnutelnosti války, potřebovali čas na modernizaci armády.

Pakt Molotov-Ribbentrop ovšem obsahoval i tajnou dohodu o rozdělení sfér vlivu v Pobaltí, Rumunsku a Polsku.

Týden po podepsání dohody Němci Polsko napadli. Sověti tak učinili o další dva týdny později. Němci několik měsíců před invazí vypověděli smlouvu o neútočení, kterou s Polskem měli. Sověti měli s Varšavou také dohodu, ale ani ji nevypovídali.

Oba agresoři si pak Polsko rozdělili a oba hned na “svém území” spustili čistky. Sověti dohodu s Němci respektovali, dokud Hitler v létě 1941 nepřekročil linii a nenapadl i samotný Sovětský svaz. Vítězným Sovětům ale rozsáhlá území po válce zůstala a někdejší východní Polsko je dnes součástí Ukrajiny. Polská hranice se pak na úkor Němců posunula západně.

Vladimir Putin se o problému ve čtvrtek zmínil jen okrajově, když uvedl, že Poláci se nerozpakovali po Mnichovu anektovat československé Těšínsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám