Hlavní obsah

OSN na jednání o míru v Sýrii nepozvala Kurdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Na mírová jednání o Sýrii, která by měla po odkladech začít v Ženevě v pátek, nejsou pozváni zástupci syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Moskva při tom v úterý předeslala, že bez Kurdů jednání o Sýrii nemá smysl. O rozhodnutí OSN vynechat jednu ze zainteresovaných stran informoval francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ministři zahraničí Francie a Ruska Laurent Fabius a Sergej Lavrov (vlevo)

Článek

„Pan (Staffan) de Mistura (zmocněnec OSN pro Sýrii – pozn. red.) rozeslal pozvánky. Skupina PYD způsobovala nejvíce problémů. Řekl mi, že jim neposlal zvací dopis,” řekl Fabius francouzskému rozhlasu.

Šéf francouzské diplomacie rovněž potvrdil, že hlavní opoziční vyjednávací skupinou bude koalice zformovaná loni v Rijádu. Na jednáních by nicméně měli být přítomní i její oponenti.

Fabius prý o rozhovorech již hovořil se zástupcem syrské opozice Rijádem Hidžábem. „Jestliže dobře chápu jejich postoj, říkají, že budou jednat… na druhou stranu ale chtějí znát některé detaily, kdo všechno se má rozhovorů zúčastnit, jak vypadá humanitární situace a o čem se bude mluvit,” uvedl francouzský ministr.

Bez Kurdů to nemá smysl, tvrdí Rusové. Turecko je proti

Rozhovorů se mají zúčastnit zástupci syrské vlády a jejích oponentů. Účast Kurdů prosazovala Moskva. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý prohlásil, že bez účasti syrských Kurdů budou mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a vládou bezvýsledné.

Zásadně proti je ale Ankara. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v úterý prohlásil, že „pokud bude PYD pozvána do Ženevy, pak Ankara bude rozhovory bojkotovat”.

„Copak může teroristická organizace zastupovat národ? Ty rozhovory mají dát dohromady režim a opozici, ne teroristické organizace,” řekl.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle Turecka PYD spolupracuje s tureckými Kurdy ze Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám