Hlavní obsah

Ortodoxní ruský kněz zmobilizoval kozáky a dobyl ženský klášter v Jekatěrinburgu

– Jekatěrinburg

Pravoslavný kněz z Jekatěrinburgu se odmítl podřídit rozhodnutí představených a s pomocí kozáckých bojovníků dobyl zpět ženský klášter na okraji města, odkud byl vyhnán. Opevnil se uvnitř, kde hodlá setrvat, dokud bude třeba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nikam nejdu (...) Bude mě muset vyhnat policie nebo národní garda," prohlásil kněz, který se protiví i dubnovému zákazu vykonávat kněžské povolání. Při této příležitosti obvinil ruského patriarchu Kirilla, že zradil svou víru.

Do sporu s církví se otec Sergej dostal kvůli koronaviru. Považuje totiž celou věc za satanské spiknutí a rozhodně není sám. Na jeho kázání chodí stovky lidí včetně hvězdného ruského hokejisty Pavla Dacjuka.

Cesty boží...

Cesta víry otce Sergeje, který už z kláštera vyhnal matku představenou a další jeptišky, byla skutečně trnitá. Býval policistou, dopustil se ale vraždy a strávil třináct let ve vězení. Věřícím ale jeho minulost evidentně nevadí. Ruská média uvedla, že na středeční bohoslužbu v okupovaném klášteře přišlo zvenčí kolem sta věřících, včetně hokejové hvězdy Pavla Dacjuka.

Jekatěrinburská eparchie ve středečním prohlášení uvedla, že kněz nerespektoval pokyn k "asketickým modlitbám" v sousedním mužském klášteře v době koronavirové krize, a byl proto v dubnu zbaven služby. Vyzvala ho, aby do příštího pátku klášter opustil a zahájil pokání. Nenaznačila však, jak bude v případě neuposlechnutí dále postupovat. Pravoslavné kláštery jsou při epidemii v Rusku častými ohnisky nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám