Hlavní obsah

Orbánova minitrať stála milióny z eurofondů

Právo, ivi
Budapešť

Členové výboru pro kontrolu rozpočtu Evropského parlamentu si v těchto dnech posvítili na využívání eurodotací v Maďarsku. Na místě kontrolovali vynaložení evropských investic například do výstavby čtvrté linky budapešťského metra i do výstavby úzkokolejky mezi obcemi Felcsút a Felcsútdoboz, kde vyrůstal premiér Viktor Orbán.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Členové kontrolního výboru v čele s jeho předsedkyní Ingeborg Grässleovou se svezli metrem i úzkokolejkou. Při výstavbě čtvrté linky budapešťského metra mělo dojít k masivnímu úniku evropských financí a podobně se tak mělo stát i v případě úzkokolejky.

Podle kritiků neměla výstavba úzkokolejky žádný význam, kromě toho, že obě obce spojuje osoba současného předsedy vlády. Z eurofondů spolykala dva milióny eur (52,16 mil. korun).

Foto: MTI

Vyhlídková železnice mezi obcemi Felcsút a Felcsútdoboz

Pro nízký zájem veřejnosti jezdí železnice od září pouze po čtrnácté hodině, ale členové výboru mohli využít speciálně vypravenou soupravu, s níž si vyzkoušeli 35minutovou jízdu z Alcsútdobozu do Felcsútu. „Vidíme, že funguje,“ stručně zhodnotila Grässleová podle serveru hvg.hu.

Recesisté: Na řadě je kosmodrom

Delegaci vítala ve Felcsútu skupinka maďarských opozičních poslanců s transparentem v angličtině „Krádeží peněz z evropských daňových poplatníků se Viktor Orbán stal nejbohatším Maďarem. Zloděj je Orbán, ne Maďaři!”.

Trať zahájila provoz loni v dubnu. Měla se stát turistickou atrakcí, ale zájem o jízdu vlakem mezi dvěma obcemi je nepatrný. Ve Felcsútu už stojí moderní fotbalový stadión, který postavily firmy těsně propojené se současnou vládou.

Recesistická Strana dvouocasého psa plánuje ve Felcsútu vybudování prvního maďarského kosmodromu.

Reklama

Výběr článků

Načítám