Hlavní obsah

Orbán si zákonem podmanil maďarské univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský parlament v úterý přijal zákon umožňující vytvořeni nadací, které převezmou řízení chodu univerzit a kulturních institucí. Oznámila to agentura Reuters. Opozice se podle agentury MTI obává, že nový zákon umožní převést státní aktiva v řádu miliard forintů do soukromých rukou a dovolí vládnoucí straně premiéra Viktora Orbána rozšířit politickou kontrolu i na vysoké školství.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

V současnosti je většina maďarských univerzit státních, ale těší se velké akademické autonomii.

Podle předlohy, připravené Orbánovou vládou, je třeba univerzity zreorganizovat. Současné podmínky vyžadují „přehodnocení role státu” a univerzity budou efektivněji řídit nadace. Orbánova strana Fidesz, která má dvoutřetinovou většinu v parlamentu, zákon schválila.

Rozhodnuto: Středoevropská univerzita se stěhuje z Budapešti do Vídně

Evropa

Orbánova vláda následně jmenuje správní rady nadací, které budou kontrolovat klíčová aktiva v nemovitostech a těžit z fondů Evropské unie v hodnotě miliard eur, přičemž budou mít značný vliv na každodenní život univerzit.

Já investuju, hájí se Orbán

Vláda hodlá reformě pomoci vkladem svých podílů ve společnostech MOL a Richter. Na obnovu univerzit rovněž přidělí v přepočtu více než 70 miliard Kč z fondů EU.

„Plánujete těmto nadacím rozdat zbytky národního bohatství,” obvinila vládu opoziční poslankyně Erzsébet Schmucková.

Orbánova rodná obec prosperuje. Po fotbalovém stadionu zde vybudují letiště

Evropa

Orbán na to řekl, že státní univerzity nebudou zprivatizovány a že jeho vláda investuje do vysokoškolského vzdělávání.

Orbán, který se vrátil k moci v roce 2010, posílil svou kontrolu nad většinou maďarského veřejného života, jako jsou média, vzdělávání a vědecký výzkum. Jeho vláda, která propaguje křesťanské konzervativní hodnoty, se silně postavila proti imigraci, a omezila adopce homosexuálními páry a legální uznání transgenderových osob.

Pokračování ideologizace

Profesor Attila Chikán z Korvínovy univerzity v Budapešti, který býval ministrem v první Orbánově vládě v roce 1998, prohlásil, že přijetí zákona je součástí „ideologické války” vyhlášené předsedou vlády. „Netají se tím, že chtějí převzít intelektuální moc po moci politické a ekonomické,” řekl.

Orbánův Fidesz opustil poslanecký klub Evropské lidové strany

Evropa

K tomuto kroku došlo poté, co vláda posílila kontrolu nad akademickým výzkumem a donutila špičkovou, ale liberální Středoevropskou univerzitu k přestěhování do Vídně.

Opozice se obává, že exponenti Fideszu v radách nadací by mohli Orbánovi ponechat jistou kontrolu nad univerzitami i po volbách, které se mají konat v příštím roce.

Vláda tvrdí, že nový model univerzitám prospěje. Vládní komisař zodpovědný za změny ve školství István Stumpf odmítl agentuře Reuters rozhovor.

Reklama

Výběr článků

Načítám