Hlavní obsah

Opičí neštovice se šíří nečekaně rychle, překvapuje lékaře. Hlásí je už 12 států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci očekávají další případy opičích neštovic, které jsou už hlášeny z Evropy i USA, napsal britský list The Guardian. Počet případů překvapuje lékaře, kteří nevědí, proč se tento virus, dosud obvyklejší v Africe, nyní šíří na Západ. Americký prezident Joe Biden v sobotu řekl, že by opičí neštovice měly znepokojovat každého.

Foto: Cdc/brian W.j. Mahy, Reuters

Opičí neštovice (snímek z Konga)

Článek

Vědci v Británii očekávají, že tento týden přibudou další případy. Z Evropy, USA a Austrálie je jich dosud hlášeno devět desítek, z nich 20 je v Británii. V České republice dosud nebyl prokázaný žádný případ, uvedl Státní zdravotní ústav. Jeden prověřovaný vzorek byl negativní a další podezření není.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že se prověřuje 28 podezření na toto onemocnění. Podle ní bylo potvrzeno 92 nemocných ve 12 členských státech, v nichž se opičí neštovice běžně nevyskytují. Celkový počet je považován za bezprecedentní, nemoc se obvykle vyskytuje v zemích západní a střední Afriky.

PŘEHLEDNĚ: Co jsou opičí neštovice a jak jsou nebezpečné

Věda a školy

Mezi lidmi se virus nepředává snadno, takže lékaře současné šíření nemoci ve vzájemně vzdálených kontinentech překvapuje. Virus se předává z člověka na člověka fyzickým kontaktem včetně sexuálního styku. Symptomy jsou většinou mírné a patří k nim bolest hlavy a svalů, únava a vyrážka.

„Jsem si jistá, že bude více případů. Zdravotnické orgány velmi aktivně vyhledávají, abychom našli lidi s mírnou verzí nemoci, kterou jsme dříve přehlédli nebo špatně diagnostikovali. Inkubační doba opičích neštovic je mezi jedním a třemi týdny, takže se objeví nové případy u lidí, kteří byli v kontaktu s prvními nemocnými,“ řekla Charlotte Hammerová z Cambridgeské univerzity.

Zvažujte u pacientů i opičí neštovice, nabádá zdravotní ústav lékaře v Česku

Domácí

Opičí neštovice se mimo Afriku vyskytly i v minulosti, ale současný rozsah nákazy je nezvyklý.

„Buď se virus změnil, nebo je jiná naše citlivost na něj. Je také možné, že se nakumulovaly podmínky, jež takové šíření viru umožnily. Domnívám se, že ten poslední scénář je nejpravděpodobnější,“ řekla Hammerová.

Není také vyloučeno, že se snižuje účinnost ochrany vakcín proti běžným neštovicím a že přibývá lidí s malou ochranou proti spřízněným opičím neštovicím.

Reklama

Výběr článků

Načítám